Vysočinu pokryla námraza, většině Česka hrozí ledovka. O Vánocích se oteplí

Na Vysočině a v okrese Znojmo se bude ve čtvrtek a v pátek tvořit silná námraza, která může lámat větve stromů či narušit elektrické vedení. Na většině území Česka pak od čtvrteční noci hrozí také ledovka, upozorňují meteorologové. Během Vánoc ale čekají výrazné oteplení a většinou zataženou oblohu se srážkami.

Silná námraza může narušit i zásobování elektrickou energií nebo komunikační infrastrukturu. Vyloučit nelze ani zkraty a poruchy indikátorů či hlásičů. Padající kusy námrazy při oblevě pak mohou ohrozit lidi nebo vozidla pod stromy, řidiči by si měli dát pozor na opadanou námrazu na silnicích.

V noci navíc začne do Česka od severozápadu postupovat pásmo mrznoucích srážek, při kterých se bude vytvářet slabá ledovka. Do jihovýchodní poloviny Čech, na jižní a jihovýchodní Moravu dorazí mrznoucí déšť později během noci a k pátečnímu ránu.

Pásmo mrznoucích srážek bude na postupu k východu slábnout. Od dnešních 21 hodin tak ledovka hrozí v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji. Od páteční druhé hodiny ranní začne platit varování také v krajích Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Vysočina.

Jihomoravský kraj začala ledovka místy pokrývat už v noci na čtvrtek. „Zvýšené riziko další tvorby ledovky předpokládáme zejména v pátek ráno a dopoledne, kdy jsou v oblasti očekávány četnější mrznoucí srážky a plošný výskyt tvorby ledovky je tak nejvyšší,“ uvedl ČHMÚ.

Česko je už několik dní pod inverzní vrstvou, která stále klesá a zesiluje. Ve čtvrtek klesla přibližně na 850 až 900 metrů. Z nízké oblačnosti tak každým dnem „vykukuje“ stále větší plocha území pohraničních hor a podhůří, ale také vrcholky Brd. 

Zatímco ještě ve čtvrtek se teploty pohybují kolem nuly a ráno mrzlo, během Vánoc čekají meteorologové výrazné oteplení a většinou zataženou oblohu se srážkami.

Na Vánoce bude sněžit jen na horách

Na Štědrý den má pršet, na horách sněžit, teploty přes den podle týdenní předpovědi vystoupí na tři až sedm stupňů Celsia, na Moravě nepřekročí čtyři stupně.

První svátek vánoční může rtuť teploměru vyšplhat na deset stupňů a na Štěpána někde až ke 12 stupňům Celsia. Od úterka by se mělo postupně ochladit.