V Jihlavě přibývá cizinců: Multikulturní centrum proto zvětšilo své prostory

Centrum multikulturního vzdělávání v Jihlavě zmodernizovalo své prostory (zdroj: ČT24)

Centrum multikulturního vzdělávání v Jihlavě rozšířilo a zmodernizovalo prostory. V Jihlavě totiž přibývá cizinců, o které tady pečují. Stará se o ně stejný tým, který se od ledna do dubna staral také o irácké křesťanské uprchlíky.

Jihlavské centrum se stará hlavně o Vietnamce, Bulhary a Rumuny, kterých je ve městě nejvíc. „Když už tady tito lidé jsou, tak se snažíme postarat se o ně tak, aby tady dokázali žít tak jako my, aby tady byli spokojení,“ vysvětluje smysl centra jeho ředitelka Dana Fiedlerová. 

Denně se v centru postarají o pět desítek cizinců a přicházejí stále noví. Zatímco v loňském roce sociální pracovníci pracovali s osmi stovkami lidí, letos už počet cizinců, kteří se na centrum obrátili, přesáhl pět tisíc, uvedl Jihlavský deník.  

Nové prostory využívá centrum jako hernu i jako místnost pro setkávání nebo výuku dětí. „Mým úkolem je děti vzdělávat jak v jazyce, tak v základních sociálních návycích a zároveň je v rámci sociální práce integrovat do naší společnosti,“ vysvětluje sociální pracovnice Andrea Chvátalová, která za cizinci dochází i do škol. Centrum aktuálně pomáhá zhruba 70 dětem. 

Cílem práce lektorů je spokojený a integrovaný cizinec. Podle nich totiž jedině s takovými lidmi nemá později většinová společnost problémy. Na péči o irácké uprchlíky z počátku letošního roku už skoro zapomněli. „Byly to dramatické chvíle a mysleli jsme si, že to vyjde, ale nevyšlo to. Jsme tady pro ty, co tu jsou,“ řekl už dříve zástupce ředitelky centra Radim Fiedler. Skupina Iráčanů se tehdy rozhodla opustit Česko a zamířila do Německa.