Koalice v Jihlavě zřejmě končí, primátor smlouvu považuje za mrtvou

V Jihlavě zřejmě končí koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Zastupitelé v úterý projednají návrh na odvolání některých členů městské rady. Na radnici se mluví o tom, že by o místa radních mohly přijít ODS a Forum.

Případně uvolněné pozice by měly být obsazeny na mimořádném zastupitelstvu 15. listopadu. Do rady by se pak mohlo dostat dosud opoziční hnutí ANO, které poslední komunální volby v Jihlavě vyhrálo.

„Za současné situace považujeme koaliční smlouvu za mrtvou, cítíme potřebu personálních změn,“ uvedl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Pod koaliční smlouvou také stále chybí podpis dalšího člena Fora Miroslava Tomance, jenž se stal zastupitelem před několika měsíci. Primátor navrhne, aby zastupitelé v úterý hlasovali o personálních otázkách tajně.

V jedenáctičlenné radě města má ODS tři zástupce. Forum mělo do minulého týdne, kdy rezignovala radní Karolína Koubová, dvě pozice.

Úterní jednání má podle náměstka primátora Vratislava Výborného (ČSSD) otevřít prostor pro stavbu nové koalice. „Jména na obsazení uvolněných pozic vzejdou z jednání s kluby politických stran,“ uvedl. Neoficiálně se mluví o tom, že základ nové koalice v Jihlavě mají vytvořit ČSSD, ANO a lidovci.

Hnutí ANO se podle zastupitele Radka Popelky jednáním nebrání. „Pokud se stávající koalice rozpadne, budou jednání o nové. Tam bychom se rádi zúčastnili,“ řekl. Zároveň uvedl, že informace o úterním návrhu na odvolání některých lidí z rady je pro něj nová. Klub ANO ji projedná na své pondělní poradě.

Za neplatnou považuje dosavadní koaliční smlouvu také lidovecký náměstek primátora Jaromír Kalina s tím, že lidovci jsou připraveni na další jednání.

Náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS) o možnosti odvolání radních za ODS ví. „Je to taková smutná záležitost, kdy koaliční partneři nebyli schopni s námi o tom vůbec jednat,“ prohlásil. Není mu prý známo, do jaké míry jde o pevné rozhodnutí stran, které chtějí vytvořit novou koalici. To se podle něj uvidí v úterý.

Za Forum Jihlava zůstal po rezignaci Koubové v radě náměstek primátora Milan Kolář. „Já počítám se vším,“ řekl k úternímu jednání.

Komunální volby v Jihlavě před dvěma lety vyhrálo hnutí ANO a v městském zastupitelstvu má osm mandátů, stejně jako druhá ČSSD. Třetí KSČM získala šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech mandátech mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09. Radniční koalice v zastupitelstvu disponovala 21 hlasy z celkových 37.