Znečištěná voda zabila na rybí farmě desetitisíce pstruhů

Kvůli znečištěné vodě zemřely desetitisíce pstruhů (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc pstruhů uhynuly na rybí farmě Pstruhový ráj u Ledče nad Sázavou. Ryby se udusily ve vodě znečištěné organickými hnojivy. Majitel farmy viní ze znečištění nedalekou bioplynovou stanici v Číhošti. Ta to odmítá a tvrdí, že se do sádek dostala voda z prohnojených polí.

Ryby tam hynou už více než týden, denně rybáři z chovných nádrží vyloví deset až dvacet kilogramů mrtvých ryb. Napadeny jsou generační ryby i malé rybí plůdky. Škoda půjde podle majitele farmy Martina Píbila do desetitisíců korun. Případ vyšetřují policisté i vodoprávní úřad.

Ze znečištění vody viní bioplynovou stanici kromě majitele rybí farmy i někteří místní, mezi nimi i majitel sousedního pozemku v Číhošti. „Spádová oblast tady směřuje do Olešenského potoka a u nátoku to byla již viditelně mrtvá voda,“ tvrdí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedení společnosti však vinu odmítá, podle jeho vyjádření firma nezaznamenala žádnou poruchu nebo únik digestátu, tedy zbytkového produktu při výrobě bioplynu. „Když začne pršet, tak se do těch potoků může spláchnout z prohnojených pozemků ledacos,“ uvedl majitel bioplynové stanice Radim Hrůza.

Pstruhovou farmu podobné znečištění zasáhlo letos již podruhé. Že jsou podobné případy stále častější potvrzuje i Česká inspekce životního prostředí.