Padl rozsudek v kauze zlínských strážníků

Zlín - Sedm měsíců za mřížemi s podmínkou - tak zní rozhodnutí Okresního soudu ve Zlíně v kauze dvou bývalých zlínských strážníků, kteří mají podíl na smrti Vojtěcha Janocha. Soud je potrestal za to, že těžce zraněnému a opilému muži neposkytli pomoc. Po dvou a půl letech tak padl, zatím nepravomocně, první rozsudek.

Od smrti Vojtěcha Janocha v křoví v centru Zlína uplynulo už dva a půl roku. Důkazy o tom, že ho tehdy brutálně zbili dva městští strážníci, neexistují. Skutečný vrah je stále neznámý, i když si matka mrtvého myslí něco jiného. „Já věřím, že oni mu přivodili smrt,“ tvrdí Květoslava Janochová.

Muži zákona - Roman Šiška a Tomáš Sháněl - se s opilým Vojtěchem Janochem v osudnou chladnou noc setkali a podle obžaloby ho nechali bez pomoci zemřít. U Okresního soudu ve Zlíně jim za to hrozilo až roční vězení. Dnešní verdikt zněl mírněji: sedm měsíců za mřížemi, ale s podmíněným odkladem na šestnáct měsíců. „Obžalovaní doposud žili řádným životem, nebyli soudně trestáni, jejich pracovní i občanské hodnocení bylo výtečné. Takže nebyl důvod, proč v tomto případě ukládat nepodmíněný trest odnětí svobody,“ zdůvodňuje rozsudek soudce Pavel Houdek.

Oba muži se s rozhodnutím soudu o vině na místě nesmířili. Už dříve se hájili tím, že Vojtěchu Janochovi pomoci chtěli. On to ale odmítal. Na zranění, v důsledku kterých později zemřel, si prý nestěžoval a nebyla na něm patrná. „Od prvopočátku se cítíme nevinní. Jelikož soud rozhodl tak, jak rozhodl, budeme čekat na písemné vyjádření tohoto zdůvodnění. Pak po poradě s právním zástupcem uvidíme a zvážíme další kroky,“ komentuje rozsudek jeden z obžalovaných strážníků Tomáš Sháněl.

Po vypuknutí kauzy zlínská městská policie stáhla oba muže z ulic a přidělila jim kancelářskou práci. Jeden z nich ji dělá dodnes, druhý už odešel.