Kdo tráví zvířata na Jihlavsku?

Jihlava - Šest zvířat na Jihlavsku - mezi nimi i vzácný orel mořský - se v dubnu otrávilo furadem. Tedy zemědělským jedem. Potvrdily to testy. Ochranáři už podali trestní oznámení. V Česku jde letos už o sedmý podobný případ.

Českobudějovicko v únoru 2006- otrávený orel mořský a další zvířata lišky, kuny - příčina jedovatý Furadan. Jihlava v dubnu 2008- tady u rybníka nedaleko Třeštic našli hned šest zvířat otrávených furadanem- kunu, káně,3 lišky a také vzácného orla mořského. „Řadíme ho mezi kriticky ohrožené druhy. V ČR hnízdí kolem třiceti párů těchto dravců. Ta škoda je skutečně obrovská,“ s lítostí konstatuje vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě Václav Hlaváč. 

Furadan je zemědělský přípravek, který obsahuje prudce jedovatou látku carbofuran. Od letošního roku není volně prodejný. Přesto veterináři shodně tvrdí, že zvířata otrávil někdo úmyslně. „Buď se snaží někdo snížit populaci lišek, anebo je to někdo, kdo klade návnady ve formě nějakých zbytků ryb, aby vyhubil vydru,“ domnívá se ředitel Krajské veterinární správy v Jihlavě Jiří Šulc. „V obsahu žaludku té kuny a lišek byly šupiny a kosti velikostí odpovídající kaprovi,“ uvádí patolog jihlavské veterinární správy Oldřich Vávra. „Podali jsme trestní oznámení na policii a čekáme, že ten případ bude odpovídajícím způsobem vyřešen,“ věří Václav Hlaváč.

Otrávené návnady mohou být v přírodě kdekoliv. Jsou nebezpečné i pro člověka. „Ten jed se vstřebává, nejen přes sliznici,ale také přes kůži,“ varuje Oldřich Vávra. 

První případ otravy karbofuranem zaznamenali v roce 2002 na Orlickoústecku. V loňském roce bylo třicet případů otrávených zvířat a letos jich už evidují ochranáři sedm. Policie zatím v žádném případě traviče nevypátrala.