Čtyři roky po vrcholu migrační krize se část lidí usadila v příhraničí. S místními se sžili

Události: Na německé straně hranic se obyvatelé sžili s migranty (zdroj: ČT24)

Od začátku nejhorší části migrační krize v Evropě uplynuly čtyři roky. V září 2015 proudily do Německa denně desetitisíce lidí, tisíce z nich se dodnes pokoušejí najít nový život i v česko-německém příhraničí. Podaří se to ale jen zhruba polovině z nich.

V září 2015 přicházely po takzvané balkánské cestě z Řecka přes Maďarsko do Rakouska a Německa tisíce lidí každý den. Jedním z nich byl i Ismail Diallo, který do Evropy utekl z Afghánistánu. A jako jeden z prvních příchozích se usadil v česko-německém příhraničí. 

Od té doby tam pomáhá ve zdravotnickém zařízení jako brigádník. S místními vychází dobře. „Skvěle se začlenil, je pilný, laskavý a milý a konečně tu může studovat,“ chválí Dialleho  vedoucí zdravotnického zařízení pro seniory v Arzbergu Natalie Göking. 

Než ale povolení studovat Ismail Diallo získal, uběhly čtyři roky. Získat patřičné dokumenty mu pomáhala místní koordinátorka a nedávno se to podařilo. „Je to pro mě opravdu sen,“ říká Diallo.

V příhraničí není jediný. I další cizinci v Arzbergu se snaží s místními udržovat dobré vztahy a pořádají společné akce. Před čtyřmi lety, když migrační krize vrcholila, byla ochota místních pomáhat uprchlíkům vysoká. „V posledních letech je mnohem menší,“ přiznal tamní starosta Stefan Göcking. 

Policie je ve střehu a spolupracuje s českými kolegy

Ani příchod sousedů z východu nenavýšil za poslední čtyři roky v příhraničí výrazně kriminalitu a k vážným problémům tam nedochází. Přesto je spolková policie na pozoru: kontroluje místa do třiceti kilometrů kolem německých hranic. 

Například se jim podařilo zadržet skupinu patnácti nelegálních migrantů, kteří na jaře nedaleko Chebu vyskočili z kamionu a přeběhli hranice. Němečtí policisté spolupracovali i s kolegy v Česku. „Pokladní na benzince informovala české úřady a ty nám poté zavolaly. Proto jsme se mohli ihned zapojit,“ popsal jarní zásah Marco Weigl z Federální policejní inspekce v Klingenthalu.

Za čtyři roky se spolupráce českých a německých policistů zdokonalila, informace si nyní vyměňují téměř nepřetržitě. Nedaleko česko-bavorské hranice se totiž nachází důležitá dálniční tepna z jihozápadu Evropy. Smíšené hlídky proto kontrolují okolí příhraničí alespoň jednou týdně.