Čtyři obce jako jeden okrsek. Na Sokolovsku si půjčují městského strážníka

UvR: Čtyři obce si pronajímají strážníka, vyjde je to levněji (zdroj: ČT24)

Obce na Sokolovsku si půjčují strážníky z bývalého okresního města. Na provoz vlastní obecní policie nemají peníze. Městská policie ze Sokolova tak dohlíží na pořádek už ve čtyřech obcích v okolí. O mzdy a náklady na provoz se radnice dělí.

Čtyři malé obce rovnají se jednomu okrsku na Sokolovsku. Na vlastního strážníka radnice nemají, teď si ho půjčují z vedlejšího města. Za svou pracovní dobu je policista stihne obejít všechny, od chatových oblastí přes místa černých skládek po zákoutí, kde se schází mládež.

Podle starostky městyse Svatava Olgy Gossové vyjde spolupráce se sokolovskou městskou policí městys jen na 200 tisíc korun ročně. Vlastní strážník by stál nejméně půl milionu korun, další náklady by znamenalo pořídit mu výstroj a výzbroj a platit povinné zkoušky.

„Největší problém, že se musíme potom o toho strážníka starat, i z hlediska třeba školení a dalších věcí,“ souhlasí starostka Dolního Rychnova Anna Klímová. Právě v její obci strážníka dříve měli.

Lomnice, Březová, Svatava a Dolní Rychnov si budou od Sokolova pronajímat strážníka nejméně do konce volebního období v roce 2018.

„V žádném případě služba v Sokolově omezená není, strážník je vyčleněn pro konkrétní obce,“ říká velitel městské policie v Sokolově Petr Procházka.

Podle něj se služba v okolních obcích neliší od té ve městě. Policista má ale upravenou pracovní dobu, aby byl k dispozici starostům. Pokud chybí, do obcí jezdí denní hlídky ze Sokolova.

„Lidi mají můj telefon a volají mi často, i o víkendu,“ potvrzuje strážník Jaroslav Šlais.

V Jáchymově dali přednost kamerám

Ne všude ale taková spolupráce měst a obcí vydrží. Například v Jáchymově dohlíželi na pořádek strážníci z nedalekého Ostrova. Smlouva o výpomoci trvala tři roky, ale vloni skončila.

„Ušetříme peníze a za druhé ten efekt nám více naplní posílení kamerového systému, který ve městě máme,“ tvrdí starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

Podle starosty se navíc bezpečnostní situace ve městě zlepšila. Na pořádek tady kromě kamer dohlíží i státní policie.