Z vesmíru do Karlových Varů. Ruští kosmonauti rehabilitují v českých lázních

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se kosmonauti vrací na zem v neutěšeném stavu. Trpí vesmírnou nemocí, která ovlivňuje prostorovou orientaci, ochablostí a atrofií svalstva, vyčerpáním či problémy se spánkem. Po měsíční karanténě proto musí dostat tělo opět do formy. Tomu se mnozí z nich věnují v lázních v Karlových Varech.

V sobotu přivezla ruská vesmírná loď Sojuz zpátky na zem rekordmana v délce pobytu v kosmu Gennadije Padalku. Přesně polovinu nepřetržité roční mise na ISS mají za sebou kosmonauti Kornijenko a Kelly. Jedním z cílů jejich výpravy je získat další lékařské i psychologické poznatky o vlivech dlouhodobého setrvání v kosmu, které jsou nezbytné pro přípravu možných budoucích letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.

Nejdelší pobyty ve vesmíru
Zdroj: ČT24

Pobyt mimo modrou planetu má na člověka nepříznivý vliv. „Na stanici hýbou jen horní polovinou těla. Přestože tam mají trenažery a snaží se sportovat a cvičit, tak hlavně svalstvo spodní části těla je ochablé a atrofované. Po příjezdu k nám je třeba, aby detoxikovali, nabrali svalovou hmotu a procvičili ji,“ vysvětluje vrchní sestra karlovarského sanatoria Ivana Türková.

Právě do Karlových Varů jezdí mnozí ruští kosmonauti přivyknout gravitaci a dostat se do kondice. „Od roku 2011 u nás bylo 12 ruských kosmonautů,“ vypočítává Türková. Kromě významného ekonomického prospěchu přináší pobyt kosmonautů jejímu pracovišti i značnou prestiž.

Studio 6: Rehabilitace kosmonautů v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Nejprve kaše, po třech týdnech kachna

Zesláblí a oslabení astronauti podstupují především celou řadu masáží, před nimiž se aplikují rašelinové obklady, které svalstvo prohřejí. Dalšími metodami jsou elektroterapie, různé koupele či plynové injekce. „Záleží na tom, jak se dohodne náš lázeňský lékař s jejich lékařem, kterého si vozí s sebou.“

Kosmonauty čekají v Karlových Varech nejen lázeňské procedury, ale i sport. Kromě lékaře si proto s sebou vozí také kondičního trenéra. „Mají docela velkou zátěž, dvoufázové tréninky,“ říká Türková.

Po pobytu ve vesmíru si těla astronautů musí přivyknout nejen gravitaci, ale také pozemskému jídlu. „Začínají kašovitou stravou, během třítýdenního léčení se přechází na normálnější stravu. Dostávají zvýšený příděl bílkovin, aby byla podpořena tvorba svalové hmoty,“ popisuje Türková s tím, že rekonvalescence v sanatoriu bývá zakončena pečenou kachnou.