Karlovy Vary se bouří proti vedení města

Karlovy Vary - V Karlových Varech trvá vyhrocená situace. Lidem vadí korupční praktiky některých karlovarských úředníků. Už několikrát demonstrovali před radnicí, naposledy včera. Primátorka města se dnes ohradila a chce jasné důkazy, které korupci potvrdí. Kampaň proti vedení města označila za arogantní.

Korupce, tunelování a rozkrádání veřejného majetku. To jsou slova, která opozice nejčastěji používá při hodnocení práce současného vedení města. Zástupci radnice žádají organizátory demonstrací, aby ostrá slova doložili. „Mě osobně už nebaví, že město Karlovy Vary je už dlouho vláčeno v bahně bez jakýchkoliv důkazů,“ 0dmítá tvrzení opozice náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner. „Stačí, když půjde na magistrát, vytáhne všechny důkazy, které jsou, a napadne smlouvy, které rozporujeme,“ tvrdí opoziční zastupitel města Jiří Kotek.

Pokud opozice prokáže, že jsou zastupitelé zkorumpovaní, primátorka slibuje, že zakročí. „Zasadím se osobně za to, aby z toho byly vyvozeny důsledky a osobně vyzvu příslušné zastupitele, aby své mandáty opustili,“ zdůrazňuje primátorka Karlových Varů Veronika Vlková.

Jiří Kotek říká, že rozkrývání hospodaření města mu už zabralo desítky hodin. Tvrdí, že zná pozadí, a proto se nebojí na mítincích používat ostrá slova. „Zcela odzbrojující je zjištění, v jakém stavu jsou smlouvy a akty, které tady proběhly přitom zcizování, doslova tunelování, městského majetku,“ dodává.

Podle opozice prodala radnice tři domy v centru lázní za příliš nízkou cenu a stanovila diskriminační podmínky. Ve dvou ze třech žalob na neplatnost kupních smluv už soud rozhodl. „Soud v řízení 19c i 41c dospěl k závěru, že město Karlovy Vary postupovalo zcela v souladu se zákonem o obcích,“ uvádí soudce Okresního soudu Karlovy Vary Aleš Fiker.

Půlmilionovou pokutu už ale město dostalo od antimonopolního úřadu za přípravu výběrového řízení na stavbu multifunkční haly. Proti rozhodnutí radnice podala odpor. O problémech zřejmě budou dál mluvit zastupitelé na jednání 18. prosince.