Plzeňští radní si nevědí rady s budoucností Borské přehrady

Plzeň - Plzeňští zastupitelé řeší problém Borské přehrady. Vodní nádrž, která je oblíbeným výletním místem, trpí totiž už léta problémy s kvalitou vody. Proto se některým zastupitelům nelíbí plán obvodní radnice investovat desítky milionů do nových sportovišť u vodní plochy.

Situace, která se opakuje každé léto - lidé sledují hlášení hygieniků, aby věděli, jestli sinice neomezují koupání v Borské přehradě. Podle města se dlouhá léta nic nedělo, protože komplexní čištění by bylo velmi nákladné. „Celkové náklady na čištění jsou kolem pěti set milionů korun,“ říká plzeňský primátor Pavel Rödl.
 
Některým zastupitelům je proto trnem v oku plán obvodní radnice vybudovat na břehu přehrady sportovní a rekreační areál za desítky milionů korun. „Proč u vodní plochy, kde se nedá koupat, stavět drahé pláže, mola a jiná sportoviště?“ ptá se plzeňský zastupitel Karel Makoň. „U krajského hygienika za poslední dva roky nebyl hlášen žádný zákaz koupání,“ oponuje starosta obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach.
 
Zastupitelé projekt odmítli zařadit mezi žádosti o podporu z fondů Evropské unie. I přesto chce radnice areál vybudovat - prozatím bez mola a pláží. Naopak s evropskými penězi počítá v souvislosti s kvalitou vody doporučení magistrátní komise životního prostředí. Chce o ně žádat spolu s povodím. „Povodí Vltavy ví o problému znečištění vody přehrady, ale teď jsou pro Povodí Vltavy prioritou protipovodňová opatření na Roudné,“ vysvětluje ředitel závodu Berounka, Povodí Vltavy, Miloň Kučera. „O to více není třeba investovat devadesát milionů korun do sportovního areálu u přehrady, kde se nedá koupat,“ je přesvědčen Karel Makoň.
 
I kdyby se peníze na vyčištění přehrady podařilo získat v dohledné době, samotné zlepšování kvality vody by se projevilo až po několika letech. Oproti tomu by zde sportovní areál, alespoň podle plánů, mohl vzniknout podstatně dřív.