Jednotné logo pro karlovarské školy učitelé odmítají

Karlovy Vary - Příkaz Karlovarského kraje pro všechny tamní střední školy, používat jednotné logo a ještě si za něj zaplatit, kritizují učitelé i někteří politici.  Nařízení je podle nich násilné a připomíná totalitu. Zástupci kraje ale tvrdí, že nápad posvětili sami ředitelé.

Znak školy bylo to, co nás odlišovalo. Něco jako duše. Shodují se zklamaní učitelé. Podle nich jednotné označení nebyl dobrý nápad. „To logo se infiltrovalo úřednicky, direktivně odjinud, aniž by nařízení bralo ohled na historii školy, na její tvář,“ zlobí se ředitel Střední průmyslové školy v Ostrově Pavel Žemlička. „Logo je vlastnictvím každé konkrétní školy, je to její značka. Mnohdy je ta značka na tom výrobku to nejdražší,“ přidává svůj názor ředitel Střední průmyslové školy keramické v Karlových Varech Jiří Rezek.  
 
Podobný názor mají i někteří krajští zastupitelé. „Sloučení všech škol pod jedno logo zavání uniformitou, není to na místě,“ domnívá se zastupitel Karlovarského kraje Josef Borka. „Je to jen otázka času, kdy naordinují středoškolákům modrý šátky nebo obdobné nesmysly,“ domnívá se další zastupitel Jan Horník.
 
Za nový znak a doporučení, jak ho používat, má každá střední škola zaplatit 14 tisíc korun. Radní, který má na starosti školství říká, že se grafici pokoušeli zobrazit staré znaky škol do nového symbolu. To ale nevypadalo dobře. Některé školy navíc prý neměly žádná loga. „My chceme, aby na těchto příspěvkových organizacích bylo na první pohled vidět, že jsou to krajské organizace. Chceme je tak odlišit od těch druhých,“ brání loga radní pro oblast školství Kamil Řezníček.
 
Nové znaky by měly střední školy používat v úředních dopisech nebo na vizitkách. Staré symboly mohou žáci nosit například při sportování a jiných školních akcích. Kamil Řezníček odhaduje, že nejdéle do konce května budou jednotné znaky používat všechny střední školy.