Samozvaní gardisté chrání žáky základní školy v Drahovicích

Karlovy Vary - Poněkud zaskočen se cítí magistrát Karlových Varů aktivitou členů tzv. "národní gardy", která začala hlídat žáky drahovické základní školy v Karlových Varech. Chtějí tak prý zabránit dalším útokům na školáky, které údajně napadají romské děti, jež žijí s rodinami v nedaleké ubytovně. Představitelé města to však považují za zástupný problém a zdůrazňují, že tato akce rozhodně nezvýší bezpečnost a péči o děti.

Gardisté mluví nejméně o pěti případech, kdy měly romské děti šikanovat školáky z Drahovic. Opatření, která přijala policie, podle nich nejsou účinná, a proto chtějí školáky chránit sami. „Poskytneme jim pomoc, pokusíme se útočníka zahnat nebo zadržet a zavolat policii,“ popisuje fungování hlídek náčelník krušnohorské divize národní gardy Martin Novotný.

Podle tvrzení zástupců Romského občanského sdružení však došlo pouze ke třem případům a jen v jednom útočily romské děti. Útočníkům prý bylo deset let a neuvědomovali si vážnost svého chování.

O tom, že děti před školou nejsou v bezpečí, informovala ředitelka Monika Preňková rodiče už v březnu. Podle ankety, kterou provedli učitelé ve třídách, může mít zkušenost s určitou formou násilí až 50 % žáků. Hlídky gardistů je proto nepřekvapily. „Než bych nechala své dítě bít, tak je raději toleruji,“ vyjádřila se k poněkud choulostivé situaci jedna z maminek. „Nevím, zda se tímto způsobem situace vyřeší,“ je poněkud skeptická druhá z maminek.   

Ředitelka školy aktivity Národní gardy nekomentovala, v řešení problému spoléhá hlavně na rodiče. Vedení magistrátu nevěří, že gardisté přijeli do města pomáhat. „Bez jakékoliv spolupráce a koordinace s příslušnými orgány tuto věc vnímám, že se realizuje z jiného důvodu, než je zájem a péče o děti,“ říká karlovarská primátorka Veronika Vlková.

Hlídky Národní gardy vadí místním Romům. Uvedli, že mají strach nejen z romských výtržníků, ale nyní i z gardistů. Kvůli nim chtějí své děti přihlásit na jinou školu. „Bojí se o své děti,“ komentuje tyto snahy předseda Romského občanského sdružení v Karlových Varech Ladislav Bílý. „Nebudeme dělat žádné romské hlídky. Myslíme, že pokud se někde něco stalo, je to věc policie. Kdyby nějaké bílé dítě něco provedlo, také nebudou všichni dáváni do jednoho pytle,“ doplnil ho terénní pracovník Romského občanského sdružení Lubomír Kiš.

Policie hodnotí hlídky gardistů jako jejich soukromou iniciativu. „Dosud se podle informací policie tito členové nedopustili protiprávního jednání,“ říká mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová.  

Gardisté chtějí před základní školou v Drahovicích hlídkovat až do pátku, tedy do konce školního roku.

K útokům dochází od února, pachatele policie nedopadla  

Karlovarská policie v pondělí zveřejnila seznam incidentů, které v okolí školy v poslední době vyšetřovala. První napadení se stalo v únoru, kdy skupinka nezletilých napadla a okradla o mobil stejně starého chlapce. Pachatele policisté zjistili a vrátili i ukradený mobil. Vzhledem k věku pachatelů byl případ odložen.

Druhý případ se stal 21. května v Mozartově ulici. Nezletilý chlapec udeřil pěstí do obličeje stejně starého chlapce, přičemž druhý pachatel prý ohrožoval napadeného nožem. Násilníky zatím policie nedopadla.

Ve třetím případě podle svědectví žaček neznámí pachatelé napadli neznámou dívku. Policisté případ vyšetřovali, ale poškozenou ani pachatele nezjistili. Čtvrtý údajný případ napadení z minulého pondělí u rozestavěného dětského hřiště nebyl oznámen na policii.