Cizinci ztrpčují život obcím u Plzně

Plzeň - Borská pole v Plzni jsou klíčovou průmyslovou zónou Plzeňska. Řada firem zaměstnává tisíce lidí, z velké části cizinců. A to je kámen úrazu. Místní si stále hlasitěji stěžují na vzrůstající problémy se zahraničními dělníky. Malé obce u Plzně si proto vyžádaly novou služebnu Městské policie v Křimicích.

Doplácíme na průmyslovou zónu Borská pole, tvrdí Malesice, Radčice a Křivice. Bydlí tu kvůli nízkým cenám a výhodné poloze poblíž zóny tisíce zahraničních dělníků. Podle místních jsou s nimi problémy. Své rozhoření, ale i obavy, dávají najevo stále častěji. „Zcela běžné jsou tady drobné krádeže, potulují se tady opilci,“ říká jeden z místních obyvatel. „Problémy zde máme hlavně s nečistotou a hlukem,“ hlásí druhý. „Pociťuji určité změny. Mám strach pustit děti samotné,“ dodává třetí.  

Křimice teď proto dostaly zbrusu novou služebnu městské policie a místní spoléhají na to, že strážníci zahraniční dělníky rychle umravní. „Dochází k rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství a zařízení. Tam vidíme možnost největšího působení městské policie,“ uvádí ředitel Městské policie Plzeň Luděk Hosman.   

Vesnice u Plzně jdou ještě dál a požadují změnu zákona, který osvobozuje podnikové ubytovny od poplatků za ubytované v obci. Chtějí, aby platili za používání obce všichni, i cizinci. "Zneužívají to, co bylo nastaveno pro naše obyvatele. Dotujeme všechny služby, například MHD. Když dojede autobus na konečnou, tak by měl pomalu projít deratizací, uvádí jeden z negativních příkladů starosta Křivic Petr Otásek.    

Primátor Plzně souhlasí, protože infrastrukturu používají všichni stejně a poplatky by citelně vylepšily městskou kasu. „Plzeň je na tom po Mladé Boleslavi z tohoto pohledu v Česku nejhůř. Praha nemá zdaleka takové problémy, nemá takové množství cizinců v přepočtu na jednoho obyvatele jako my,“ vypočítává plzeňský primátor Pavel Rödl.  

Služebna, která má vyřešit problémy s cizinci, má mít nepřetržitou nonstop službu a osm strážníků.