Chebská radnice má problém s nekomerčním využitím kasáren

Cheb - Do měst, která  od armády dostala nepotřebná kasárna, teď přišla špatná zpráva.  Ministerstvo financí nesouhlasí, aby jim radnice hledaly komerční využití. Darovací smlouvy do roku  2003 v areálech povolují jen aktivity veřejně prospěšné. Ty se ale do rychle chátrajících staveb nehrnou. Problémy s využitím kasáren tak mají například v Chebu

Ministerstvo vnitra plánovalo v kasárnách policejní akademii. Později od toho záměru odstoupilo. Nejzachovalejší budovu dostala romská sdružení, která tu začala budovat zázemí pro své kluby. Došly jim elán i peníze. Radnice i místní znalci trhu s realitami tvrdí, že o kasárny mají zájem výhradně soukromí investoři a nekomerční využití je utopie. „Nekomerční využití je možné jenom za předpokladu, že si stát vymyslí další úřad, který by tam mohl fungovat,“ říká trochu s nadsázkou projektant a realitní znalec Luděk Vystyd.   

Chebská radnice má zpracovaný plán, podle kterého by některé budovy kasáren mohly sloužit pro podnikatelské aktivity. Vzhledem k postupující devastaci je to hra o čas. „Po více než ročním vyjednávání s ministerstvem obrany jsme od něho získali příslušný souhlas a předpokládali jsme, že souhlas ministerstva financí bude jen formální. Nicméně se ukázalo, že tomu tak není,“ popisuje boj s úředníky místostarosta Chebu Miroslav Plevný. „Podle zákona je bezúplatný převod majetku spojen s jeho konkrétním využitím, a to by bylo porušeno. Ministerstvo obrany doporučilo, aby zrušení původního závazku bylo doprovázeno peněžitou sankcí, reflektující majetkovou újmu státu a majetkový prospěch města,“ nabízí řešení Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva financí.    

Navržená kompenzace má vycházet z účetní hodnoty nebo tržní ceny pozemků. Na radnici spočítali, že by se mohla vyšplhat na 60 milionů korun. V původní darovací smlouvě je sankce za porušení zásady o nekomerčním využití 52 milionů. Na radnici tvrdí, že raději počkají do vypršení smlouvy, to je čtyři roky.