Stipendijní fond má udržet lékaře v kraji

Plzeň – Nemocnicím Plzeňského kraje chybí lékaři, zejména chirurgové a internisti. Nijak to přitom nesouvisí s nedávno ukončenou výzvou odborářů Děkujeme, odcházíme. Problém je totiž dlouhodobý a mladí lékaři odcházejí za lepšími platy. Plzeňské hejtmanství proto pro mediky a ostatní studenty zřídilo nadační fond Zdravotník, který má doktory v regionu udržet.

„Nadační fond Zdravotník by měl přilepšovat těm studentům vysokých i středních škol lékařského i nelékařského zaměření, kteří by byli ochotni jít tam, kam my potřebujeme,“ vysvětluje smysl projektu jeho zakladatelka a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Fond nabízí studentům stipendia ve výši až 50 tisíc korun, musí se ale zavázat, že nastoupí do dané krajské nemocnice a zůstanou tam minimálně pět let. Další podmínkou jsou výborné studijní výsledky. Pokud však některou z dohod poruší, bude student nucen peníze vracet.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj vložil do nadačního fondu základní částku půl milionu korun, zbytek mají pokrýt sponzoři. Stipendijní program ale nečekaně zkomplikovala odborářská akce Děkujeme, odcházíme. Společnost je podle Milady Emmerové znechucená přístupem lékařů a řada potencionálních donátorů si proto účast na projektu rozmýšlí.

Co se týká stavu lékařského personálu v plzeňském regionu, je situace dlouhodobě velmi vážná. Kraj zřizuje čtyři nemocnice a ve všech se potýkají s nedostatkem. Například nemocnici ve Studu chybí chirurgové a radiologové. Richard Hájek, primář zdejšího chirurgického oddělení, tak špatnou situaci nepamatuje. „Je to problém, který narůstá,“ dodal.

  • Milada Emmerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1555/155418.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2341/234095.jpg