V brněnské zoo se narodila mláďata opiček. Zahrada zůstává otevřená, byť s omezením

Trojčata drápkatých opiček, kosmanů běločelých, se narodila v brněnské zoo. Ještě ve čtvrtek je návštěvníci mohli vidět v expozici, od pátečního rána to už neplatí. Zoo zůstává otevřená, jako opatření proti šíření koronaviru ale uzavřela pavilony s vnitřními expozicemi, kde jsou i kosmani.

Trojčata kosmanů se narodila 29. února. „V současné době už je nosí i další samičky, starší sestry, nejen matka. Návštěvníci je ale nyní neuvidí. Jejich expozice je v Tropickém království, které je z důvodů preventivního opatření uzavřeno,“ uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Původním domovem kosmanů běločelých je východ Jižní Ameriky. V každé tlupě je jen jeden rozmnožující se pár, ale i ostatní její členové nosí a ochraňují mláďata. Podobně jako jiní kosmani se opice živí ovocem i hmyzem.

Návštěvníci se ale mohou těšit na jiná mláďata, tři malé surikaty, které se narodily v druhé polovině února. K vidění jsou v expozici u páteřní komunikace.

V únoru se v brněnské zoo narodila i mláďata surikat
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Zoo hlásí nárůst o stovky návštěvníků za den

Do brněnské zoologické zahrady ve všední dny ještě na začátku tohoto týdne chodilo podle mluvčího Michala Vaňáče jako obvykle na začátku března 130 až 200 lidí, ve čtvrtek to bylo 600 návštěvníků.

„Ve čtvrtek bylo pěkné počasí, ale běžně k nám ve všední den na začátku března tolik lidí nechodí. Paní na pokladně mluvila o tom, jak jí někteří návštěvníci říkají, že kam jinam jít, když je všechno zavřené,“ uvedl mluvčí. Stejná situace je podle něj i v pátek, kdy jen za první hodinu po otevření dorazila asi stovka návštěvníků. Více návštěvníků mají i ve vyškovském zooparku. 

Zoo počínaje pátkem také uzavřela pavilony a vnitřní expozice, také virtuální expedici v Radnické ulici v centru Brna. Do zoo platí snížené mimosezonní vstupné.