Brněnská divadla se nemusí omlouvat Dukovi. Soud zamítl kardinálovu žalobu

Brněnská divadla se nemusí omlouvat Dukovi (zdroj: ČT24)

Brněnská divadla se nemusejí omlouvat Dominiku Dukovi za uvedení dvou kontroverzních her. Krajský soud v Brně potvrdil předchozí rozsudek městského soudu, který zamítl jeho žalobu podanou na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno kvůli dvěma hrám uvedeným v rámci festivalu Divadelní svět. K žalobě se připojil i Dukův právník Ronald Němec, který se ve věci také odvolal. Žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv. Rozsudek je pravomocný.

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět loni v květnu. Postup divadla podle kardinála silně zasáhl do jeho vyznání. Inscenace loni vyvolaly některé negativní reakce, představení přerušili členové hnutí Slušní lidé, kteří vtrhli na jeviště. Některým vadila údajná obscenita a způsob zobrazování křesťanských symbolů v představeních.

„Chceme společnost, kde jsou tolerovány urážky? Já ji nechci a pan kardinál také ne. A proto tady jsme,“ uvedl ve středu u soudu Němec. Žalobci podle něj nemají problém s tím, aby se v demokratické společnosti slušně vyjadřovaly názory, nechtějí však tolerovat samoúčelné urážky.

„Pokud účelem her bylo šokovat a urážet, pak toto v rámci demokratické společnosti nelze tolerovat, a kdo jiný by měl vystoupit na ochranu zájmů všech místních křesťanů než právě kardinál jako vrcholný představitel katolické církve v České republice,“ uvedl Němec.

Soudce: Šlo o symboliku, věřící musí být tolerantní

Právníci zastupující divadla ale Němcova slova odmítli. „Pokud žalobci uváděli, že brojí proti tomu, že byli uráženi, tak je třeba uvést, že ty divadelní hry nejsou vůbec o žalobcích. Pokud uvádí, že se cítili dehonestováni, je třeba upozornit, že oni se těch představení vůbec neúčastnili,“ řekl právní zástupce experimentálního divadla Michal Šalomoun.

Krajský soud jim dal za pravdu. „Umělecký projev používá specifické výrazové prostředky, používá symboliku, používá nadsázku, a pokud má potenciál přispívat k diskusi o otázkách veřejného zájmu, tak je právně přípustný i za cenu jisté oběti na náboženském sentimentu části věřících osob. Víra a tolerance věřících by měly být v rámci demokratické společnosti natolik pevné, aby toto unesly,“ uvedl v odůvodnění středečního rozhodnutí soudce Michal Ryška.

Krajský soud tak potvrdil březnové zamítnutí obou žalob Městským soudem v Brně. Právní zástupce kardinála uvedl, že budou podávat dovolání. Spor tak bude řešit ještě Nejvyšší soud.

Původně žaloba směřovala jen na Centrum experimentálního divadla, které však pouze poskytlo prostor pro uvedení obou představení. Přehlídku pořádalo Národní divadlo Brno. Policie po uvedení her přijala 19 trestních oznámení směřujících hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele. Vyšetřovatelé však všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili.