Pro pečivo a maso na parkoviště. Pojízdné prodejny zajíždí i tam, kde se potraviny neuživí

Události: Do některých obcí bez prodejny zajíždí řezník (zdroj: ČT24)

Do sedmi dalších obcí na jihu Moravy nově zajíždí pojízdná prodejna. Nahrazuje jim chybějící kamenný obchod, kterých loni zaniklo přes tisíc. I letos podle odhadů obchodníků skončí stovky dalších.

Na otevření čekaly Liliana Šmerdová a Libuše Zřídkaveselá v Žernovníku s desetiminutovým předstihem. Ne před zavřenými dveřmi obchodu, ale na parkovišti. „Pro nás staré je opravdu těžké jezdit pro chleba a pro drobné věci do Černé Hory. Auto už není, do toho už bych nesedla, protože v tomhle provoze je to hrozné,“ svěřila se paní Šmerdová.

Kamenný obchod v obci nemají už léta. Pojízdný si vyprosili. „Podívejte se, co je tady lidu. Jsme moc spokojení. Říkali, že sem nikdo nebude chodit. A nakonec sem chodí tolik lidu, že to dál nejde,“ řekla paní Zřídkaveselá.

Podíl malých prodejen na nákupech Čechů
Zdroj: GfK

Žernovník přibyl řidiči na trasu teprve letos, každý čtvrtek odtud odváží tržbu kolem dvou tisíc. Ne všude je to ale tolik. „Stává se i opak, že se nám nevyplatí někam zajíždět, a v té chvíli měníme trasu taky,“ uvedla Renata Brychtová z obchodní sítě Matějovo pekařství.

Prodejny do 400 metrů čtverečních
Zdroj: Asociace českého tradičního obchodu

Dodávka tohoto pekařství nahrazuje obchod 44 obcím. Malých prodejen, hlavně těch vesnických, jen loni zanikla tisícovka. Kamenné řeznictví v Blažovicích už dřív zavřel i Petr Dohnálek. Maso taky naložil do dodávky. Pět tun, které týdně rozveze do padesátky obcí, uživí jeho i šest dalších zaměstnanců.

„Už jsme se rozrostli, že už dál růst nechceme. Už to stačí. Prostě budeme dělat jenom to, co máme teď a už to stačí. Protože práce už je tolik, že už se nedá zvládat,“ vysvětlil Dohnálek. Díky tomu, že přijede lidem až ke dveřím, se mu daří i přesto, že na malé prodejny spoléhá stále méně Čechů. Z devadesáti procent nakupují v těch větších.