Brno hostilo setkání katolické církve. Bohoslužba v centru přilákala 25 tisíc lidí

V Brně skončil Národní eucharistický kongres. Více než 25 tisíc lidí přišlo v sobotu na brněnské náměstí Svobody na slavnostní mši. Cílem duchovního setkání bylo upevnit v křesťanech jejich víru a obnovit pomyslnou smlouvu člověka s bohem. Eucharistický kongres je první akcí svého druhu, která se konala v České republice.

Po bohoslužbě šli věřící v průvodu na Zelný trh, kde byl hlavní program ukončen společným vyznáním víry, tedy obnovou smlouvy s bohem, která je podle katolické víry obsahem Nového zákona. Podle hlavního organizátora slavností Pavla Dokládala do Brna přijelo 60 autobusů s věřícími, přes 500 kněží, asi 400 řeholníků a 1000 ministrantů.

Moravská tradice

Mše se zúčastnil například pražský arcibiskup Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo vatikánský nuncius Giuseppe Leanza. Slavnostní bohoslužbu za účasti všech českých a moravských biskupů vysílala také Česká televize. Druhý program od 10:30 přenášel slavnost v přímém přenosu, záznam je ke zhlédnutí v iVysílání.

Brno hostí setkání katolické církve (zdroj: ČT24)

Eucharistický kongres je první akcí svého druhu, která se konala v České republice. Podobná národní duchovní setkání se obvykle v zemích s početným katolickým obyvatelstvem konají pravidelně jednou za čtyři roky. Čeští a moravští biskupové vybrali pro pořádání prvního kongresu jižní Moravu, kde je církevní tradice stále poměrně silná.

Vzkaz od papeže Františka

Na národní eucharistický kongres naváže světové setkání, které se bude konat na Filipínách. Sobotní mši na náměstí Svobody zahájilo poselství papeže Františka, které četl kardinál Paul Josef Cordes. „Mým záměrem je povzbudit všechny pastýře i celý věřící lid této země, aby se často a zbožně účastnil na eucharistické oběti, očišťoval svátostí smíření a sytil se touto posvátnou hostinou,“ napsal věřícím v Česku papež.

Kardinál Cordes věřícím řekl, že z kongresu by „měl vzejít impuls spočívající v pastoračním vedení k duchovnímu rozměru eucharistie“.

Dění na náměstí Svobody a následný průvod mohli lidé v centru Brna sledovat na velkoplošných obrazovkách, které byly umístěny v ulicích. Národní eucharistický kongres začal v Brně ve čtvrtek. Na programu byly kromě bohoslužeb také přednášky, koncerty, diskuse nebo divadelní vystoupení. Celé setkání skončilo v sobotu odpoledne na Zelném trhu zpěvem české hymny a společnou modlitbou.

Účast ukázala, že církev není církví jenom odcházející generace. Jak můžeme v posledních letech výrazně pozorovat, je také církví mladé generace a dokonce i těch nejmenších.
Dominik Duka
primas český, kardinál

Eucharistie je jeden ze základních kamenů křesťanství. Připomíná Poslední večeři Ježíše Krista, při které se přijímá víno a chléb a vzdávají se díky za spasení. „Tento pojem je ale nutné vnímat v širším kontextu, je to přeměna vína a chleba v Ježíše Krista mezi námi. Pevně věříme, že si v programu kongresu najdou to své i lidé, kteří nejsou věřící, ale cestu k Bohu přesto hledají,“ uvedl za pořadatele Roman Kubín.