Dělnická strana pokračuje v činnosti

Brno - Dělnická strana, kterou Nejvyšší správní soud v polovině února rozpustil, si v pondělí 15. března podá ústavní stížnost. České televizi to potvrdil předseda strany Tomáš Vandas. Stížnost má odkladný účinek, což znamená, že rozpuštění strany se prozatím odkládá. Podle Vandase přesto do nadcházejících parlamentních voleb půjde nově vzniklá Dělnická strana sociální spravedlnosti.

„Nechceme riskovat, že by Ústavní soud ještě před volbami rozsudek Nejvyššího správního soudu potvrdil, a my bychom tak byli vyřazeni z voleb. Pokud naopak Ústavní soud naší stížnosti vyhoví, po volbách bychom Dělnickou stranu sociální spravedlnosti začlenili do obnovené Dělnické strany,“ vysvětlil Tomáš Vandas.

Právník Petr Prchal, který bude Dělnickou stranu před Ústavním soudem zastupovat, České televizi řekl, že napadnou hlavně údajná procesní pochybení, kterých se měl dopustit Nejvyšší správní soud při hodnocení důkazů proti Dělnické straně. Podle Petra Prchala také nebyly splněny podmínky pro rozpuštění strany. I kdyby prý předložené důkazy byly relevantní, stačí podle něj jen na pozastavení činnosti, nikoliv hned na rozpuštění. Potvrdil, že stížnost právě dokončuje a v pondělí ji odešle na Ústavní soud.