Za podvod s neschopenkami dostala lékařka 7 let vězení

Odvolací Vrchní soud v Olomouci dnes uložil lékařce Aleně Kubáčové z Brna-Nového Lískovce za milionové podvody s falešnými neschopenkami sedm let vězení, pokutu půl milionu korun a na osm let jí zakázal vykonávat práci lékařky. Podle nové právní úpravy, platné od začátku letošního roku, jí tak původní trest snížil o rok. Rozsudek je pravomocný.

Stejným způsobem soud upravil trest i Michalu Rusňákovi, kterého označil za hlavního organizátora podvodů. Ve vězení tak stráví devět let. Jejich dalším čtyřem komplicům původní tresty ponechal, poslední z obžalovaných jej snížil o rok.

Podvodů s falešnými neschopenkami se podle soudu účastnily desítky lidí. Kubáčová jim vystavovala potvrzení o nemoci, přestože byli zdraví, a měsíčně si tak měla přijít na desetitisíce korun. Tyto fiktivní pracovníky v dělnických nebo nekvalifikovaných profesích zaměstnávala trojice firem. Dostávali ale nadstandardně vysoké platy a s ohledem na to i neúměrné sociální dávky. Státu tím způsobili škodu kolem 13 milionů korun.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle soudu vystavovala Kubáčová falešné neschopenky už od roku 2003. Systém podvodníků byl založen na tom opatřit si podnikatelský subjekt a fiktivně zaměstnávat lidi z okruhu příbuzných a známých, kteří téměř okamžitě po podpisu smlouvy „onemocněli“. „Systém, přestože nebyl dokonalý, byl velmi sofistikovaný. Obžalovaní vytvořili množství materiálů, které mělo vzbudit dojem, že jedná o skutečnou podnikatelskou činnost,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Libor Losa.