Vojenská akademie připomněla vstup do NATO

Vyškov – Přesně před jedenácti lety se Česká republika stala členem Severoatlantické aliance. Výročí slavnostním shromážděním, spojeným s vyznamenáním vojáků, připomněla i Vojenská akademie ve Vyškově.

Česká republika se spolu s Polskem a Maďarskem stala členem NATO 12. března 1999. Podle některých názorů se náš vstup stal jedním z největších úspěchů zahraniční politiky ČR. Za dobu našeho členství se vojáci armády ČR zúčastnili mnoha zahraničních misích například v Bosně, Kosovu, Iráku nebo Afgánistánu.

Význam našeho členství v alianci dnes připomnělo i shromáždění na Vojenské akademii ve Vyškově. Vybrané vojáky, kteří se nedávno vrátili právě z misí v Kosovu a Afgánistánu vedení vyškovské posádky ocenilo vyznamenáním. „Naše členství je podle mě přínosné, jsme pozitivně vnímání spojenci, bylo to jasně vidět na základně, kdy naše práce a naše účast v Afgánistánu byla oceňována americkou stranou velice pozitivně,“ řekl jeden z vyznamenaných vojáků Martin Janeček.

Jeden z vyznamenaných vojáků Martin Janeček (zdroj: ČT24)

Na dnešní akci byli přizváni i zástupci z ostatních členských zemí NATO. Závěr dnešní slavnosti obstaralo promítání dokumentu, který shrnoval účast českých vojáků na zahraničních misích za posledních jedenáct let.