Řidič, který měl zavinit smrt tří lidí, nepřišel k soudu

Kroměříž - Kroměřížský soud dnes již napotřetí musel odročit jednání s osmadvacetiletým mužem, který podle obžaloby pod vlivem návykových látek způsobil loni v červenci dopravní nehodu, při níž zemřeli tři lidé. Dvě dívky a jeden chlapec. Osudová havárie se stala na silnice z Holešova do Rymic. Obžalovaný Josef Tichák se k soudu nedostavil. Pouze zatelefonoval své advokátce, že je nemocen. Soudce Karel Rašín nyní čeká, zda splní jeho podmínku a do dvou dnů se náležitě omluví. Pokud tak neučiní, nechá ho k příštímu jednání předvést policií a zváží, zda na něj neuvalí vazbu.

Obviněný Josef Tichák, kterému hrozí až deset let za mřížemi, stále tvrdí, že za nehodu nemůže. Auto prý řídil někdo jiný. Neznámý člověk, který po nehodě z místa činu utekl. Přestože všichni pozůstalí po obětech nehody očekávali rozsudek již před čtrnácti dny, nemohl jej soudce vynést.Tehdy to bylo kvůli svědkyni Zichákovy obhajoby, která se bez omluvy k soudu nedostavila. Dnes ji i s dítětem k soudu přivedla policejní eskorta, ale nakonec vůbec nevypovídala, protože nepřišel sám Tichák. Ten pouze přes svoji obhájkyni vzkázal, že se přestěhoval do Prahy a že je nemocen. K soudu však žádná jeho oficiální neschopenka nedorazila. „Obžalovaný má dva dny na to, aby se řádně neomluvil. Pokud tak neučiní, zvážím jeho předvedení policií a případné uvalení vazby,“ uvedl soudce Karel Rašín, který dnes nebyl schopen bez Ticháka dále pokračovat v jednání. Další termín je stanoven na 1. dubna.

Soud vyslechl již desítky svědků

Minulé jednání absolvovalo sedmnáct svědků. Všichni hasiči a policisté, kteří byli při tragédie na místě nehody. Tichák totiž stále tvrdí, že neznámý muž, který řídil, utekl po něhodě do kukuřičného pole. Hasiči a policisté, jeden po druhém, však odvyprávěli jediný příběh. Neznámého hledali v rojnici, s hasičskými stožáry, se policejním psem, ale marně. V polích se nikdo nenašel, ani se nenašly jakékoliv stopy, z nichž by se dalo vyčíst, že by se někdo v autě nebo polích pohyboval. „Opravdu vůbec nic. Ani náznak, že by se kukuřicí někdo prodíral,“ dodal jeden z vyslýchaných hasičů.

Tichákovu obhajobu považuje i nadále zmocněnec pozůstalých za účelovou. „Já posuzuji obhajobu tak, že je v dané věci účelová a dle mého názoru k těm pozůstalým velmi nekorektní. Všechna dnešní svědectví ukázala na vinu toho muže,“ prohlásil zmocněnec pozůstalých Antonín Foukal. I soudní znalec je přesvědčen, že je Tichák vinen. „Po konzultaci s technickým znalcem jsme došli k závěru, že opravdu obžalovaný řídil,“ vysvětlil soudní znalec Milan Votava.