Stovky baníkovců v Brně: Dva zadržení, jinak klid

Brno - Přes tři sta fanoušků Baníku Ostrava dorazilo dnes odpoledne do Brna. Zamířili na utkání svého týmu s 1. FC Brno. Dva z nich krátce po příjezdu po patnácté hodině zadržela policie. Podle brněnského mluvčího Bohumila Maláška fanoušci neuposlechli výzvy a odmítli nastoupit do přistavěného autobusu, který je měl dopravit ke stadionu v Srbské ulici. Na nohou byly v Brně stovky uniforem. Přísnější bezpečnostní opatření zajistil i brněnský klub.

Utkání s Baníkem Ostrava patří z hlediska bezpečnosti mezi nejrizikovější. Loni na brněnském stadionu fanoušci hostů prorazili oplocení a vnikli na hrací plochu. Najatá ochranka pořádek udržet nedokázala. Zasahovat proto museli policejní těžkooděnci, kteří podle nových regulí měli zůstat za branami stadionu. „Princip bude stejný jako loni. Policie za bránu stadionu vstoupí pouze na výzvu pořadatele,“ uvedl Malášek s tím, že i v okolí stadionu v brněnské Srbské ulici budou vládnout stejná bezpečností opatření – policie bude řídit dopravu a hlídat bezpečnost. Autobusy dopraví fanoušky z vlakového nádraží na místo.

Přísnější byli tentokrát i sami pořadatelé z brněnského klubu. Vstupenky prodávali pouze „na občanku“ a totožnost prověřovali i při vstupu na stadion. Vybraným fanouškům navíc zkontrolovali alkohol dechovou zkouškou. Fanoušci by měli Brno opustit po skončení zápasu a v jednadvacet hodin odjet vlakem zpět do Ostravy.

Fotbalová pokuta z loňska adresáta nenašla

Loňský zápas s Baníkem měl trpkou dohru. Policie svůj zásah vyčíslila na 80 tisíc korun. Pomyslná fotbalová faktura ale zůstala bez adresáta. Policie ji totiž podle zákona měla naúčtovat majiteli stadionu – tedy městu Brno a mimo jiné i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, a ne jeho provozovateli – tedy klubu, který byl za bezpečnost na stadionu zodpovědný. Nové vedení jihomoravské policie od proplacení pokuty upustilo. Také proto, že přehodnotilo bezpečnostní opatření a pochybení na straně pořadatelů údajně neshledalo.