Bývalé vedení Přítluk odešlo s podmínkou za zpronevěru obecních peněz

Brno - Bývalý starosta, místostarostka a účetní z přítlucké radnice dnes znovu stanuli před soudem. Už od loňského září čelí obžalobě, podle které připravili obec o téměř dva a půl milionu korun. Všichni tři obvinění odmítli, dnešní odvolací krajský soud v Brně však řekl jasně: Jste vinni, všichni dostanete podmínečný trest a musíte radnici v Přítlukách vrátit přes milion korun. Dovolání k nejvyššímu soudu zvyžuje zatím pouze někdejší starosta.

Celý případ odstartoval už před lety. Dnes bývalá místostarostka Přítluk Daniela Řezáčová a účetní radnice Vladimíra Hyclová si podle obvinění udělaly z obecní pokladny malou soukromou banku. Z obecní kasy si nechaly proplácet faktury za telefony, za údajnou výstavbu protipovodňových opatření, kterou nikdy nikdo nepostavil a nebo také velké odměny, které jim ale neodsouhlasila ani rada a místní zastupitelstvo. „Jednu z taktzo přijatých faktur nařídila Řezáčová ústně účetní Hyclové aby proplatila bez vědomí starosty i zastupitelstva, i když si byla vědoma, že je to mimo schválený rozpočet obce,“ uvedla Jiří Košíček, státní zástupce.

Vše se přitom dělo s vědomím starosty, kvůli jehož špatnému rozhodnutí musela obec například vrátit i třísetisícovou dotaci na výstavbu obecních bytů. Dotace byla totiž podmíněna tím, že si obec byty dvacet let ponechá a až poté je převede svým obyvatelům.

Reportáž Jitky Volejníkové (zdroj: ČT24)

Všichni tři svoji vinu vždy odmítali. Někdejší starosta Přítluk Jan Minařík tvrdil, že vše udělal po poradě s právníkem. Účetní, že vše dělala s vědomím starosty a pokud byl něco špatně, byly to nevědomé chyby. Místostarostka se odmítla vyjádřit. Podle státního zástupce však postupně podle státního zástupce obě ženy zpronevěřily 1 132 841 korun. Největší položku činilo nikým neschválených téměř půl milionu pro místostarostku Řezáčovou.

Všichni tři si tak odnesli podmíněčné tresty: Starosta a účetní jednoroční s dvouletou podmínkou a bývalá místostarostka tříletý se čtyřletou podmínkou. Všichni tři pak musí obci každý svým dílem vrátit přesně 1 046 000 korun. „Obec požaduje náhradu škody jednak za dotaci, která musela být vrácena a jednak ty peníze, které si obě pracovnice ponechaly,“ požadoval Jiří Dobišar, právní zástupce Přítluk.