Během tří dnů loupil na třech benzínkách. Se zvedákem v ruce

Brno - Před pár dny si jedenačtyřicetiletý muž, který už v minulosti strávil léta ve vězení za násilí a podvody, koupil ojetého Favorita, aby mohl jezdit na ryby. Za tři dny s ním vyrazil na svoji osudovou jízdu. Nikoliv však za odpočinkem k vodě, ale na tři loupežné výpravy k benzinovým pumpám. Velmi rychle ale skončil v rukou policie a dnes mu hrozí až desetiletý trest.

Prvním místem jeho loupežného přepadení byla benzínová pumpa v Heršpické ulici v Brně. Tam si s kladivem v ruce na obsluze vynutil vydání pěti tisícovek. Pak si dal třídenní pauzu, po které navštívil svoji oblíběnou hospodu v Ivančicích. Když obrazil autem ještě další pohostinství, vydal se v podnapilém stavu do Brna a opět na lup. Když projížděl Popůvkami, přilákala jej znovu opuštěná benzínka. Na ženu za pultem spustil, že chce peníze. Odvážná dvaapadesátiletá žena mu ale nedala ani korunu. Vzteky aspoň rukou praštil do pultu a rychle odjel.

O čtvrthodinu později dorazil na benzínku v Jihlavské ulici. V ruce se zvedákem a klíčem k demontáži pneumatik vyrukoval na pokladní s požadavkem vydání peněz. Pokladní muži vydala asi pět tisícovek. I tak lupič stačil klíčem poničit pult a čtečku platebních karet.

„V té chvíli už měly policejní hlídky pohotovost a věděly, že se mají zaměřit na bílého Favorita. Policisté auto objevili ještě v Bohunicích. Když po marném pokusu o zastavení začal šofér zběsile ujíždět, měli téměř jasno. Bláznivá honička s řadou riskantních manévrů přes Ostopovice, Střelice až do Troubska skončila v jedné z tamních slepých uliček,“ uvedl mluvčí brněnské policie Bob Malášek.

Muž za volantem, který později nadýchal více než půl promile, popisem odpovídal lupiči z obou benzínek. Potvrdilo se, že policisté zajistili jedenačtyřicetiletého muže, který byl v minulosti trestán za násilnou trestnou činnost a podvody. Pak už stačila jen identifikace pracovnic benzinek, které lupiče poznaly, a muž putoval do policejní cely. Tam se ke svým loupežím přiznal.

„Pachatel je nyní stíhán vazebně a musí počítat s nemalým trestem. Zákon jeho jednání hodnotí sazbou od dvou do desíti let vězení. Kriminalisté nyní navíc zjišťují, zda lupič nemá na svědomí další podobnou trestnou činnost,“ dodal Malášek.