Brno chce rozšířit projekt „Jídlo pro bezdomovce“

Brno - Brněnská radnice osloví další restauratéry, zda by se nechtěli připojit k iniciativě Jídlo pro bezdomovce. Zhruba 300 jich prostřednictvím serveru www.lunchtime.cz obešle dopisem, zda by nechtěli část jídla neprodaného jako polední menu poskytnout k dobročinným účelům. „V první vlně se zapojila pětina oslovených, tedy osm restaurací, z nichž dnes auto sváží 20 až 30 jídel denně. Potřeba by jich bylo 200,“ řekl primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Podle Rychnovského se restauratéři obávají, aby jim přihlášení se k projektu neodradilo platící hosty. Podle něj by však měli k iniciativě přistoupit spíš jako k dílu solidarity než k hodnocení, jak je kde jídlo kvalitní. Iniciativa má podle Rychnovského velký smysl. Jak dnes řekl, při jednom z prvních výdejů jídel se najedl například člověk, který se dva roky stravoval pouze potravinami z kontejnerů a neměl teplé jídlo.

V Brně žije odhadem 1500 bezdomovců. K jídlu se dostanou ti, co jsou v kontaktu s pomáhajícími institucemi. Vydává se zhruba od 16:00 do 17:00 hodin v provozovně Armády spásy v Mlýnské ulici. V budoucnu chce radnice službu rozjet také v centru sociálních služeb v Podnásepní ulici a některé z provozoven charity, pravděpodobně v Bratislavské ulici.

Daniel Rychnovský- náměstek primátora města Brna (zdroj: ČT24)