Děkan ekonomicko-správní fakulty MU obviněn z plagiátorství: podal demisi

Brno - Děkan Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Martin Svoboda byl včera studenty obviněn z plagiátorství. Rektor Petr Fiala ho dnes vyzval k rezignaci, děkan mu vyhověl a z funkce odstoupil.  Pochybení děkana bude šetřit komise. Fakultu zatím povede její proděkan. Na podezření z plagiátorství jako první upozornil studentský portál Masarykovy univerzity Lemur.

Děkan Martin Svoboda byl obviněn předsedou studentské komory Zdeňkem Ručkou z plagiátorství na zasedání Akademického senátu ESF. Ručka  upozornil, že děkanova díla Jak investovat aneb anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy jsou téměř doslovným překladem z německého originálu Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage.

Knihy obsahují nejen stejné názvy kapitol, ale i shodný či téměř podobný obsah, a to tak, že lze podle odborníka z právnické fakulty Ivo Telce objektivně mluvit o napodobeninách.

Děkan je připraven dokázat, že je spoluautorem knih, u nichž je jeho spoluautorství zpochybňováno. Rektor Masarykovy univerzity sestaví odbornou komisi, která předložené důkazy posoudí. Požádal předsedu Akademického senátu Ekonomicko-správní fakulty MU o vypsání voleb nového děkana. Do doby, než bude zvolen nový děkan, pověřil vedením fakulty proděkana Martina Kvizdu.