Chovu dojnic mají pomoci dotace

Jižní Morava - K záchraně producentů mléka má pomoci vládní dotace. Kabinet Jana Fischera včera schválil uvolnění 800 miliónů korun ze kterých budou moci čerpat také chovatelé dojnic na jižní Moravě. I s dotací ale prý budou prodávat pod cenou.

Pozdě ale přece, jenže stále málo. Tak by se stručně daly shrnout reakce zemědělců na novou možnost získat na výrobu mléka dotace. Celkově až 800 miliónů si mezi sebe za dva roky rozdělí ti chovatelé, u kterých výroba mléka tvoří aspoň patnáct procent jejich produkce. Ti kteří přesáhnou třicetiprocentní podíl se mohou těšit dokonce na dvojnásobný příspěvek. „Dostaneme podporu přibližně 30-40 haléřů na litr prodaného mléka. Znamená to, že se přiblížíme v  příjmech za litr mléka k výši nákladů, která je asi osm korun,“ vysvětlil Stanislav Studený z Genagra Říčany.

Pro některé zemědělce ale vládní pomoc přišla příliš pozdě. Například Agria Nížkovice chov skotu zrušila už v roce 2008, nízké výkupní ceny mléka firmě způsobovaly milionové ztráty. „Museli jsme propustit všechny zaměstnance živočišné výroby, to se týkalo zhruba kolem šedesáti, sedmdesáti lidí,“ komentuje smutný konec chovu dojnic hlavní agronom firmy Ivan Sedlák.

Přesunout peníze ve prospěch mléka má vláda od Evropské unie povolené až od loňska. Původní členské země mohly na pád cen zareagovat dříve. I to je důvod proč se agrární komory nových zemí dnes v Brně dohodly na společném boji za sjednocení podmínek. Ty by se týkaly především takzvaných přímých plateb. „Přímé platby berou v podstatě všichni zemědělci, takže bude to příznivé pro všechny, to znamená i pro chovatele dojnic,“ uvedl předseda Agrární komory Jan Veleba.

Původní země dnešní setkání i přes pozvání ale ignorovali. Česká agrární komora proto na protest zvažuje i vystoupení z celoevropského zemědělského sdružení COPA.

Stanislav Studený z Genagra Říčany reaguje na nové vládní dotace (zdroj: ČT24)