Brněnské části Ořešín a Jehnice se dohadují kvůli školce

Brno - Babyboom a přeplněné mateřské školky v Brně mají další důsledek. Dvě městské části na severu Brna, Ořešín a Jehnice, se přou kvůli příjímání dětí do školky, která jako jediná pro obě části funguje v Jehnicích a už teď praská ve švech. Rodičům ze sousedního Ořešína se nelíbí, že přednost mají  děti z Jehnic. Podle nich je škola diskriminuje.

Informace o kritériích pro přijetí dítěte do MŠ zazněla na posledním jehnickém zastupitelstvu a nadzvedla ořešínské ze židlí: „Budou dávat přednost ořešínským dětem, což se nám zdá velmi nespravedlivé, protože Ořešín celou dobu patří jako spádová oblast pod Jehnice,“ zlobí se jedna z ořešínských maminek Ivana Suchá.

Mateřská škola je povinná přijmout pouze předškoláky, jinak je hlavním kritérium bydliště.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

„I když je maminka z Jehnic na mateřské dovolené a má druhé dítě, tak jí vezmou spíš dítě do školky, než by vzali třeba nám, i když ta maminka musí třeba do práce,“ popisuje situaci Dana Veselá z Ořešína.

Jehnická škola má přitom na příští školní rok pouze 13 volných míst, o která stojí 45 rodičů z okolí. Přitom sedmnáct dětí je přímo z Jehnic. „Tím pádem ořešínské děti nemají šanci se do řádné jehnické MŠ dostat a nabídnuta nám byla pouze možnost tzv. školičky,“ říká starosta Ořešína Jan Levíček (TOP 09). Školička je ale placená, rodiče stojí zhruba dva tisíce měsíčně.

Vedení jehnické školy i radnice se ale brání, jehnické děti prý mají na zvýhodnění plné právo. Podle jehnického starosty Václava Šichy (nez.) městská část rozšiřuje kapacity školky a doplácí na to ze svých peněz zhruba tři čtvrtě milionu ročně a Ořešín jí nechce na provoz a rekonstrukci přispět.

Nevezmete naše děti, nepřispějeme na školu

Ořešín přispívat Jehnicím na školu a školku v minulých letech pravidelně. Pak ale přestal. Loni slíbili Ořešínští Jehnicím 200 tisíc, teď ale vzkazují, že peníze nepošlou, dokud nezačne vedení školy měřit Ořešínským i jehnickým dětem stejným metrem.

Petice nespokojených ořešínských maminek teď míří k náměstkovi brněnského primátora Danielu Rychnovskému (KDU-ČSL), odpovědnému za školství. Ten se ale domnívá, že o diskriminaci nejde: „Pokud jehnická část má veškerou starost o školu a všechno nese na svých bedrech, potom může být, že dává přednost vlastním občanům a ořešínští jsou až na druhém místě,“ vysvětluje Rychnovský a dodává, že si nechá poslat vyjádření obou starostů a pokusí se je smířit. Podle něj, než stavět novou školku v Ořešíně, bude rozumnější, pokud se obě radnice dokážou domluvit.