Dva dělníci se otrávili při čištění nádrže na syrovátku

Městečko Trnávka - Dva dělníci dnes zemřeli po otravě při údržbě potravinářské nádrže. Nehoda se stala v areálu místní mlékárny. Dalších šest lidí záchranáři ošetřili a transportovali do nemocnic. Jeden z nich byl letecky převezen do Fakultní nemocnice Brno. „Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný,“ potvrdila České televizi mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Tisková zpráva HZS Pardubického kraje

Dne 24. března v 9.46 hodin byli hasiči ze stanice v Moravské Třebové do Městečka Trnávka, kde v místní firmě došlo k otravě osob oxidem uhličitým. Při kvašení mléka, výrobě syrovátky, vzniká oxid uhličitý a methan. Jedna osoba se nadýchala plynu a zůstala ležet u zásobníku. Další dvě osoby chtěly pomoci, ale též se nadýchaly a zůstaly tam také. Pomoci jim chtěly další tři osoby, které se lehce přiotrávily, ale podařilo se jim postižené osoby vytáhnout. Hasiči spolu se zdravotnickou záchrannou službou ihned po svém příjezdu resuscitovali postižené osoby. Na místo události přistály dva vrtulníky letecké záchranné služby a přistaveny byly tři sanitní vozy. Vrtulníkem byl jeden zraněný transportován do nemocnice. Hasiči spolu se zdravotníky prováděli resuscitaci déle než hodinu. Dvě osoby nakonec zemřely.

„Jedna osoba se tam nadýchala a asi zkolabovala. Dalších pět osob se jí snažilo pomoct. Oxid uhličitý je nedýchatelný, způsobuje ztrátu vědomí až smrt,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Zkolabovaného dělníka se snažili další dva vytáhnout, ale nadýchali se také a už se ven nedostali. Jeden z dělníků pak skončil v nemocnici, dva zemřeli. Další tři pracovníci mlékárny si neštěstí všimli a přiotrávili se jen lehce. Na místě je policie, která šetří příčiny neštěstí. Policejní mluvčí, která dorazila na místo zatím neposkytla žádné vyjádření.

„Otrávení muži byli zaměstnanci, kteří čistili tanky každý měsíc po dobu nejméně pěti let,“ telefonovala z místa reportérka České televize. „ Místní jsou v šoku, jednalo se o muže z Trnávky a okolí, kterým bylo kolem 60 let,“ upřesnila.