Děkan Svoboda není plagiátor, tvrdí německý autor

Brno – Martin Svoboda se na knize podílel, tvrdí ekonom a autor německé verze Christian Röhl. „To, že jeho jméno nebylo uvedeno v Německu na titulu knihy, ale pouze jméno kolegy Heussingera a moje, a naopak naše jména nejsou uvedena u českých titulů, nýbrž jen jeho jméno, odpovídá naší interní dohodě,“ vysvětlil Röhl německé redakci Českého rozhlasu 7 - Radiu Praha.

Zatímco v Německu vyšla kniha pod jmény spoluautorů Röhla a Wernera Heussingera, v Česku pod Svobodovým jménem. Podle kritiků jde o plagiátorství. Svoboda v úterý odstoupil z funkce děkana Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Rektor univerzity Petr Fiala hodlá sestavit zvláštní komisi, která se případem bude zabývat. Vedením fakulty prozatím pověřil proděkana pro studium Martina Kvizdu. „Aniž bych chtěl předjímat rozhodnutí komise, jsem přesvědčen, že došlo k pochybení, které není slučitelné s funkcí děkana,“ uvedl Fiala.

Svobodovi kritikové tvrdí, že jeho knihy Jak investovat aneb Anatomie burzovních lží a Jak ovládnout finanční trhy jsou téměř doslovným překladem z německého originálu Generation Zertifikate - Die Emanzipation der Geldanlage. Knihy údajně mají stejné názvy kapitol a podobný obsah.