Místo cukrovaru budou v Němčicích nad Hanou byty

Němčice nad Hanou - Němčice nad Hanou koupily areál bývalého cukrovaru společnosti Eastern Sugar. Obchod za 10 milionů korun včera schválilo zastupitelstvo, dnes obě strany podepsaly smlouvu. Pozemky o velikosti asi dvaceti fotbalových hřišť by měly sloužit hlavně pro bytovou zástavbu. Šanci dostanou i menší podnikatelé.

„V té spodní části bychom chtěli vymezit pozemky pro drobné podnikání a tu přední část bývalého cukrovaru využít jednak na rodinnou zástavbu, dětské hřiště a startovací byty pro mladé rodiny, které v Němčicích chybí, ale hlavně chceme okolo celého areálu vybudovat krásný park,“ řekla starostka Ivana Dvořáková.

Z celkových dvaceti hektarů jich město získalo dvanáct. Zbylou část areálu už odkoupila německá společnost, která tady plánuje vybudovat fotovoltaickou elektrárnu. Původní majitel, Eastern Sugar, začal s likvidací cukrovaru v roce 2007, kvůli snaze Evropské unie snížit výrobu cukru. Už tehdy začala radnice uvažovat, že pozemky využije pro rozvoj města.

Němčice nad Hanou koupily areál bývalého cukrovaru, budou tam byty (zdroj: ČT24)

Nedávno se konečně obě strany dohodly na ceně. Obchod za 10 milionů korun včera jednohlasně schválilo zastupitelstvo. Všichni věří, že jde o investici, která město - desítky let ekonomicky závislé na cukrovarnickém průmyslu - opět pozvedne. „My v to pevně věříme. Je pravdou, že nezaměstnanost je u nás teď hodně vysoká, ale doufáme, že se nám podaří alespoň část té podnikatelské aktivity dostat zpátky,“ dodala Dvořáková. První domky by se mohly začít v areálu bývalého cukrovaru stavět ještě letos.