Grebeníček se omlouvat nemusí, rozhodl soud

Brno - Krajský soud zamítl žalobu aktivisty Jana Šinágla, který chtěl omluvu po Miroslavu Grabeníčkovi za výroky v jeho knize. Šinágl požadoval po bývalém poslanci omluvu za výroky v jeho knize Hradba vzoru. Grebeníček v ní totiž uvedl, že aktivista Šinágl napadl na akci Konfederace politických vězňů na Svatém Hostýně jednoho z pořadatelů tak, že ho musel ošetřit lékař. Šinágl to ale popírá.

Celý spor obou mužů se točil kolem incidentu ze září 2007 na tzv. muklovské pouti na svatém Hostýně, který popisuje M. Grebeníček ve své knize. Podle citace se měl aktivista Jan Šinágl vetřít na shromáždění Konfederace politických vězňů, napadnout tam jednoho z pořadatelů, který mu bránil ve vstupu do sálu, a způsobit mu zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici.

Šinágl se bránil, že toto tvrzení není pravdivé. Muže prý nezranil a za incident ho nepotrestala ani přestupková komise. Proto chtěl omluvu soukromou i zveřejněnou v novinách.

Soudce Michal Ryška ale dospěl k závěru, že informace zveřejněná v Grebeníčkově knize odpovídá pravdě, že se nejedná o zjevnou lež nebo fabulaci, která by Jana Šinágla mohla poškodit. Proto soudce žalobu zamítl.

Reakce Jana Šinágla po rozsudku byla velmi ostrá. České televizi, že rozhodnutí je politicky ovlivněné, mluvil o rudě zabarvené justici a dokonce se nechal slyšet, že by soudce za tento verdikt nechal zavřít.

Miroslav Grebeníček u soudu nebyl, jeho právník je ale spokojený. Ovšem spor dnešním verdiktem zřejmě nekončí. Jan Šinágl prohlašuje, že se bude odvolávat, i kdyby měl přijít o všechny peníze a skončit pod mostem.

Dnešní spor nebyl prvním mezi Grebeníčkem a Šináglem. Antikomunista se už dříve s Grebeníčkem soudil  za výroky, kterými ho exšéf KSČM urazil na prvomájových oslavách na pražské Letné v roce 2005. Šinágl tehdy hlasitě komentoval Grebeníčkův projev. Politik ho za to nazval primitivem a nechal ho vyvést policí za narušování veřejného shromáždění. Za to chtěl Šinágl také omluvu a nakonec ji i vysoudil.

Současný spor byl složitější. Šináglovo údajné napadení na Svatém Hostýně vyšetřila přestupková komise, která však zjistila, že aktivista nijak zákon neporušil. Napadení Grebeníček v knize nepopisuje sám, ale cituje místopředsedu konfederace Františka Šedivého. Šinágl přesto žaloval přímo Grebeníčka. Tvrdí, že ani odkaz na pramen nezbavuje bývalého šéfa KSČM odpovědnosti za obsah jeho knihy. Poukazuje, že měl Grebeníček informaci nejdříve ověřit, než ji použil ve své knize. Šinágl po Grebeníčkovi žádal soukromou i veřejnou omluvu.