Lupiči vykrádali auta u školek, neštítili se, i když v nich seděly děti

Brno - Hanebný způsob, jak přijít k penězům, vymyslela dvojice lupičů z Brna. Na jihu Moravy si vytipovávala školky, do kterých přivážejí rodiče své ratolesti. Auta pak v době, kdy rodiče doprovází děti do třídy, vykradli. Během půl roku oloupili o doklady, peněženky, kabelky a kreditní karty skoro šest desítek osob a přišli si zhruba na třičtvrtě milion korun. Minulé pondělí je policie zadržela v Ivančicích na Brněnsku. Podle policistů je taková série krádeží v naší republice ojedinělá.

Vše začalo na Brněnsku. Dva muži ve věku 42 a 37 let začali loni v říjnu vykrádat auta rodičům vezoucím děti do školek. „Pachatelé přijeli k mateřským školkám, kde si natipovali vozidlo, ze kterého odešel majitel odvést dítě a následně rozbili kladívkem okénko u auta. Pak ukradli věci, které byly na sedadlech,“ vysvětlil kriminalista Jaromír Novotný. Celá akce zabrala zlodějům zabrala jen několik minut.

Dvojice vykrádala auta v Brně, na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Břeclavsku. Několik vloupání spáchali muži podle kriminalistů také na nedalekém Třebíčsku a Žďársku. „Ve dvou případech dokonce vykradli auta v době, kdy v nich seděly děti. Šlo o osmileté školáky,“ uvedl Novotný. První případ se stal v Křenovicích na Vyškovsku a druhý v Nebovidech u Brna. V obou případech podle něj děti setkání se zloději šokovalo. Mužům hrozí až osm let vězení.

Kriminalista Jaromír Novotný o krádežích u školek (zdroj: ČT24)

Vše skončilo 22. března před sedmou ráno v Ivančicích. Tam si na přičinlivé lupiče počkali policisté a zadrželi je. Oběma hrozí vězení, mladšímu jeden až pět let a staršího až osm let za mřížemi.