Soud se Srnským: Místo drog policie Vietnamci zabavila sáček se škrobem

Brno – Další překvapení v kauze ubitého Vietnamce Hoang Son Lama. Zásah mužů zákona se loni 4. ledna v bytě v Körnerově uskutečnil kvůli sáčku se škrobem, který zasahující policisté mylně považovali za heroin. Nová fakta zazněla u brněnské krajského soudu, který se případem dnes už potřetí od zaznění obžaloby zabýval.

Soud si dnes předvolal kriminalisty, kteří na místě zasahovali a zajišťovali důkazy. Připustili, že následná expertiza zabaveného sáčku se sypkou látkou prokázala, že se jedná o obyčejný škrob. Ani samotný Vietnamec drogy v organismu neměl, pouze metadon, který slouží jako substituční látka při léčbě ze závislosti.

Nález podezřelého sáčku nahlásila společně sousedka a bytná Vietnamce. Policisté na místo vyjížděli hned dvakrát. Poprvé v bytě majitele domnělých drog nenalezli, podruhé – 4. ledna ve večerních hodinách - už muže zajistili. Podle obžaloby Lam zakusil bití, škrcení a rány obuškem od nejagresivnějšího z policistů Josefa Srnského a od sousedky Kateřiny Slavíčkové. Dva další policisté dění údajně přihlíželi a nezasáhli. Všichni obžalovaní svoji vinu popírají.

Předsedkyně soudu jednání také kvůli nepřítomným znalcům odročila na začátek června.