Zadlužená Kordárna vyhrála první kolo, věřitelé souhlasí s prodejem

Brno - Na Krajském soudě v Brně se dnes opět hrálo o osud zadlužené Kordárny ve Velké nad Veličkou. Největší zaměstnavatel v regionu stál před důležitým krokem. Věřitelé měli vyslovit souhlas se završením plánů na záchranu společnosti a s prodejem lukrativní části Kordárny investorovi. Výrobce textilií pro automobilový průmysl  s dluhy přesahujícími 5 miliard korun už rok bojuje o holé přežití.

A záchrana nakonec přišla. Ano, přijímám. Dvě slova. Přesto vyslovená přesně devětadvacetkrát před soudem za každého věřitele znamenala pomyslný palec nahoru. A souhlas s ozdravným plánem. Kordárna přežila první důležité kolo. Šlo o hodně.

Věřitelé, diváci, novináři.  Místnost praskala ve švech. A o překvapení nebyla nouze. Třeba proto, že se na poslední chvíli přihlásil ještě jeden kupec s nabídkou vyšší ceny. Nesplnil ale klíčovou podmínku výběrového řízení. „Ano, nesložili jsme včas kauci ve výši jednoho milionu euro. Chceme ale, aby věřitelé o naší nabídce věděli,“ sdělil Jan Mejzlík, zástupce firmy SPV Invest. Věřitelé ale už na tuto nabídku, za kterou údajně stáli zahraniční investoři, slyšet nechtěli.

Zadlužená Kordárna - věřitelé souhlasili s prodejem (zdroj: ČT24)

Cena Kordárny: 800 milionů

Kordárnu tak nakonec získala firma Cefeus Capital, společnost skupiny JET Investment. A poprvé vyšla najevo i cena: 795,6 milionu korun. Investiční skupina není v restrukturalizačních programech velkých firem žádným nováčkem. V minulosti pracovala ve firmách Českomoravský len, Adast Blansko nebo Hutní montáže Ostrava. I Kordárnu chce definitivně zachránit. Do čtyř let se chce vrátit na ekonomické výsledky z roku 2007, tedy až ztrojnásobit současný obrat na 3,4 miliardy korun. „Žádné dramatické změny nečekáme, propouštění také ne, spíše mírné oživení,“ konstatoval Igor Fait, předseda představenstva JET Investment.

Teď nové majitele čeká hlavně boj o odcházející zákazníky. Například o předního světového výrobce pneumatik - Continental. Jeho odchod byla velká rána. Podle dostupných informací ale jeho portugalská výrobní linka na kordovou tkaninu jede naplno a firma tak opět hledá nové dodavatele.

Opatrné naděje se drží i zaměstnanci. V Kordárně jich nezůstala ani polovina. 370 lidí vydrželo čekat na zázrak. „Nálada není dobrá, když chodíte kolem stojících strojů, které by měly jet naplno, to vám nepřidá. Ale teď už věříme, že se to rozjede,“ uvedla předsedkyně firemních odborů Eva Miskeříková. Na dnešní soud se přijela z Velké nad Veličkou podívat. Celá obec na Horňácku, která proslula folklorními slavnostmi a dobrou náladou, upírala své zraky do jihomoravské metropole také. Kordárna je nejdůležitější zaměstnavatel v regionu s vysokým počtem lidí bez práce.

První úspěšný případ

Pokud se vše podaří dotáhnout do konce, bude Kordárna navíc průkopníkem. Vaz jí zlomila ekonomická krize, problémy automobilového průmyslu a nešťastná obří investice na Slovensku. Do hry jí vrátilo drastické snížení nákladů, propouštění a hlavně nový insolvenční zákon. „Je to opravdu první velká firma, která podle nového zákona prošla reorganizací až k souhlasu věřitelů. Výhodou je samozřejmě zachování výroby a vyšší stupeň uspokojení věřitelů,“ vysvětlil místopředseda Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Nový majitel Kordárny, skupina JET Investment, si dělá plány na pět let dopředu. Podle předchozích vyjádření v médiích nevyloučila, že pak firmu prodá. Dnes Igor Fait při odchodu ze soudní síně nechtěl o prodeji hovořit. „Naším záměrem je teď firmu držet,“ dodal v investorské hantýrce. Vlastnických práv by se měl ve Velké nad Veličkou ujmout za několik týdnů.