Do Brna míří nejslavnější DJ světa. Soukromým letadlem a s ochrankou

Brno - Až deset tisíc roztančených fanoušků, osm laserů, kulisa v podobě obří stěny s projekcí. A hlavní hvězda večera - Paul van Dyk. Tak to bude vypadat v noci z pátku na sobotu na taneční party Citadela v pavilonu P brněnského výstaviště. Hlavní performer je jedním z nejslavnějších světových DJ, držitel nominace Grammy, producent, který vévodí žebříčkům hitparád v mnoha zemích a má za sebou více než tři miliony prodaných alb.

Paul van Dyk

Osmatřicetiletý Paul van Dyk ví, co je to hrát ve finále berlínské Love Parade pro milion roztančených lidí, skládá hudbu pro film i do reklamních spotů, šéfuje vlastnímu hudebnímu vydavatelství Vandit a založil internetové rádio Vonyc.com, na němž si posluchači mohou legálně stahovat nejnovější elektronické skladby.

Narodil se v prosinci 1971 v malém východoněmeckém městě Eisenhüttenstadt (spolková země Braniborsko). Ve východním Berlíně, kde vyrůstal, neexistovala klubová scéna, ale malý Matthias pokoutně lapal rádiový signál ze západní strany barikády a hltal písničky kapel New Order a The Smiths. V šestnácti mu učaroval house a techno.

O budoucnost svého stylu se nebojí: „Taneční hudba nezemře nikdy, je to nejprogresivnější a nejotevřenější hudební žánr ze všech. Můžete spojovat tolik stylů a vlivů a neustále přicházet s něčím novým a lepším, inspirovat někoho dalšího, který to posune zase o kus dál. Je to řetězová reakce.“

zdroj: ČTK

„Paul van Dyk přiletí do Brna svým privátním letadlem a celou dobu, co bude v Brně ho budou hlídat vyškolení bodyguardi,“ poodhalil okolnosti příjezdu hlavní hvězdy jeden z organizátorů Citadely Radek Gehringer neboli DJ Jerry. Dostat van Dyka do Brna podle něj nebylo vůbec jednoduché. Nemá totiž ve zvyku  vystupovat v malých zemích a jinde než v hlavním městě. Pro Brno prý ale udělal výjimku. „Bylo to obtížné. Ale podařilo se nám díky tomu, jakou má Citadela historii a hlavně jméno,“ dodal Gehringer.

„Vystoupení zahájí Dj Loutka v sedm hodin večer, Paul van Dyk bude hrát přesně hodinu po půlnoci,“ uvedl Gehringer. Na jeho návrat čekalo Brno 15 let. V roce 1995 totiž už v moravské metropoli pro pár hudebních nadšenců hrál - tehdy jako ještě neznámý performer, který do města přicestoval vlakem.

Součástí scény v pavilonu P bude osm laserů, vizualizace v podobě led stěny, kde budou celý večer promítány vizualizace. Atmosféru v hale také umocní performance show v kostýmech Grupo Calliente.