Ornitologové vypouští ptáky zpět na svobodu

Brno - Letošní dlouhá zima a silné mrazy přivedly do záchranných stanic na jižní Moravě rekordní počet zraněných nebo zesláblých ptáků. Pracovníci stanic vyjížděli přes zimu i několikrát denně, aby vysílené ptáky zachránili. Celou zimu se pak o ně museli starat, aby zesílili a mohli zase létat. V těchto dnech je ornitologové vypouštějí zpět do volné přírody.

„Letos byla jedna z nejkrutějších zim. Jak sníh tál, vytvářel ledové krusty, takže dravci se těžko dostávali k přirozené potravě. Za  zimu jsme ošetřovali asi 200 ptáků,“ popsal uplynulé období Zdeněk Machař z brněnského Ptačího centra. Teď už jeho pacienti mají svá zranění vyléčená. Navíc po loukách a polích se už začínají pohybovat hraboši a jiná přirozená ptačí potrava. Proto se rozhodli ornitologové, že dravce i drobné ptáky vypustí zpět na svobodu. „Teď je ta vhodná doba, kdy mohou ptáci trénovat létání a znovu se učit lovit hraboše,“ řekl Zdeněk Machař.

Někteří ptáci si ale v brněnském ptačím centru ještě chvíli pobudou. Ti, co měli vážnější zranění se na louky z ptačí perspektivy podívají nejdříve na konci května. „Máme tady také trvale postižené ptáky. Ti u nás musí bohužel zůstat. Ve volné přírodě by sami nepřežili,“ dodal ornitolog. Ty pak stanice využívá pro chovatelské účely.

Ornitolog Zdeněk Machař o uplynulé zimě (zdroj: ČT24)

V záchranné stanici v Rajhradě uzdravené ptáky do volné přírody vypustili už minulý týden. I tam byla zimní sezóna velice náročná. Do jejich stanice se dostalo čtyřikrát více ptáků než loni.