Zlínská zoo jako první v Evropě rozmnožila želvy chilské

Zlín - Zlínská zoo se může pochlubit významným prvenstvím. Jako první v Evropě se jí podařilo rozmnožit želvy chilské. Mládě se vylíhlo v inkubátoru v pondělí 29. března v teráriích v suterénu zámku Lešná.

Želva chilská pochází původem z Jižní Ameriky, z nehostinných pouští Argentiny a Paraguaye, tzv. chaco (odtud pochází také anglický název těchto želv – Chaco tortoise). Samice váží v dospělosti asi 1,5 kg, samec o půl kila méně. Zbarvení krunýře není nijak výrazné, většinou hnědé barvy.

„V terarijních kolekcích evropských zoo se s ní setkáme jen zřídka a odchovy patří stále mezi výjimečné události, zejména v Evropě, tedy mimo areál přirozeného výskytu těchto želv“, řekl zoolog Pavel Shromáždil. Zlínská zoo chová želvy chilské od roku 2007. První párek želv chilských putoval do Zlína z jihoamerického Santiago de Chile. Místní ZOO se může pyšnit chovem největší skupiny želv chilských na světě.

Zoolog Pavel Shromáždil popisuje odchov první želvy chilské (zdroj: ČT24)

Zlínská zoo prozradila i pravděpodobé tajemství jejich úspěchu: "Celková doba inkubace vajec (tedy vývoj zárodku ve vejci) je u tohoto druhu želvy nezvykle dlouhá a může trvat až 18 měsíců. V našich podmínkách jsme nakonec zjistili, že je nutné vejce v průběhu inkubace vyjmout z líhně a vystavit je zhruba dvouměsíční klidové fázi při okolní teplotě cca 8oC-12 oC. Po této pauze vejce opět vkládáme do líhně, kde se teplota během dne mění a její hodnoty kolísají v rozmezí od 22oC do -29 oC. Teprve při tomto „druhém“ nasazení do líhně se případné embryo ve vejci začne vyvíjet,“ upřesnil Shromáždil. V inkubátoru nyní stále zůstávají ještě další tři vejce od stejné samice.