Brněnská radnice má narušenou statiku

Brno - Brněnskou Starou radnici čekají opravy. Její statika už je natolik narušena, že město nechce se zajištěním objektu otálet. Vybralo firmu, která má navrhnout postup stavebních prací, z něj pak vyjde předpokládaná cena oprav.

Jedna z nejznámějších brněnských památek - Stará radnice - má potíže se statikou už dlouho. Teď ale musí město řešit propadání sousední budovy okolo vyhlídkové věže. Praskliny vzniké kvůli pohybům budovy začínají být vidět zvenku i zevnitř.
 
Situace není havarijní, ale je vážná. Podle posudku statika základy na jedné straně věže klesají, sedá také uliční fasáda a budovy ve dvorním křídle se vějířovitě rozevírají. Město dá za vypracování projektu 2 miliony korun. Následné opravy památky přesáhnou podle odhadů 20 milionů.

Stará radnice se začala stavět už ve 13. století a patří mezi nejstarší světské stavby v Brně. Kromě symbolů draka a kola je známá hlavně pozdně gotickým portálem od Antonína Pilgrama, ten jakoby známou nahnutou věžičkou předznamenal současné problémy stavby. 

náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) o narušené statice Staré radnice (zdroj: ČT24)