Újezd u Brna převzal budovy u sokolnického radaru

Újezd u Brna - Město oficiálně převzalo bývalé armádní budovy, které stojí kousek od páteřního radaru NATO u Sokolnic na Brněnsku. Nevyužívaná skladiště a četné místnosti pro posádku má radnice v plánu přeměnit na archiv nebo na soukromou věznici.

K podpisu posledních potřebných dokumentů došlo na radnici dnes dopoledne. Za starostou města Janem Hradilem (nez.) přijel ředitel brněnské Vojenské ubytovací správy Jaroslav Valchář, společně pak vyrazili na prohlídku areálu. Četné místnosti, které dříve sloužily pro řízení letového provozu a pro tamní posádku, za nějaký čas najdou zřejmě opět své využití. „Ty prostory jsou velké, přemýšleli jsme, že by tam mohli žít lidé, které soud poslal do vězení za méně závažné trestné činy“, řekl Jan Hradil. Podle něj je navíc bývalé řídící centrum vhodné pro archivaci starých dokumentů, protože má funkční klimatizaci.

Do roku 2003 působilo v areálu asi sto třicet vojáků, kteří měli vedle bunkrů a řídícího střediska na starosti také sklady pro armádní techniku. „V té době došlo ke snižování počtu vojáků i vojenských objektů, bylo zrušeno vojenské letiště a areál se stal nepotřebný,“ uvedl ředitel Vojenské ubytovací a stavební správy Jaroslav Valchář, který je za předání objektů odpovědný.

Možnou přestavbu nebude město platit úplně samo, chce totiž požádat o evropskou dotaci. Ještě před tím ovšem ustaví komisi, která určí, jaká z možností pro něj bude výhodnější.