Obyvatelé Plynárenské ulice v Brně žijí mezi odpadky

Brno - Jedná se o problém snad stejně starý jako Brno samo - oficiálně se mu říká sociálně vyloučená oblast, neoficiálně pak brněnský Bronx. Tamní obyvatelé si stěžují na nepořádek, který dělají jejich sociálně nepřizpůsobiví sousedé. Radnice už léta slibují lék na tento problém - zůstává ale stále jen u slibů.

Na dvorech některých domů v centru města to vypadá jako v jiném světě. Například na Plynárenské, Mostecké nebo Bratislavské najdete ve vnitroblocích bytových domů haldy odpadků všeho druhu, výkaly a mezi tím pobíhající potkany. Radnice městských částí slibují obyvatelům čistší prostředí už dlouhá léta, většinou ale zůstává jen u slibů. Například dům na Plynárenské ulici číslo 8 je hrozbou sousedů už léta, městské části se ale nedaří dvůr udržet v čistotě. „Průběžně uklízíme, ten nepořádek je tam ale za krátkou dobu zpět a je velmi těžké prokázat někomu, že zrovna on ten nepořádek způsobuje, vysvětluje starosta MČ Brno střed Libor Šťástka (ODS) proč nejsou lidé, kteří nechávají odpadky na dvoře potrestaní. „Sousedé sami na sebe neukážou prstem, oni si sice budou k nám chodit stěžovat na ty ostatní, ale rovnou nám řeknou, že nic nepodepíšou a nebudou svědčit, protože mají strach, dodává Marie Hanáková, ředitelka Správy nemovitostí městské části Brno-střed.

Radnice rozdává výpovědi z nájmu

Radnice se tak snaží využívat alespoň svých zbraní – tedy čím dál častěji se uchyluje k výpovědi z nájemních bytů. “Jestliže nám ten člověk dluží na nájemném, což v řadě případů jde ruku v ruce s tím, že mají závadné užívání těch bytů, tak se mu snažíme vypovídat smlouvu, což se nám za poslední rok docela daří, dodává Libor Šťástka. Například v domě v Plynárenské ulici tak už pět nejproblémovějších rodin dostalo výpověď z bytu, jenže nepořádek tam dělají zbylé dvě rodiny. S těmi by měla snad pomoci další novinka Brna středu, která je zatím jedinečným pokusem jak se vypořádat s problémy kolem bydlení. Městská část si založila na začátku března vlastní správcovskou kancelář. Vedle spravování bytového fondu by měli zaměstnanci plnit roli dozorců nad problémovými nájemníky a zároveň i jakýchsi sociálních poradců. Měli by docházet přímo za jednotlivými nájemníky, řešit jejich problémy a například jim navrhnout něco jako finanční poradenství nebo ve spolupráci s městskou částí práci v programu veřejného institutu. „S těmito lidmi pokud chcete jednat, musíte si dlouhodobě budovat jejich důvěru, oni vás musí znát a když přijdete zaklepat na dveře, že chcete zkontrolovat jejich byt, tak oni nepustí dovnitř nikoho, v koho nemají důvěru, koho neznají. Pracovníci, kteří pokračují ve správě nemovitostí mají zde kontakty, mají kontakty na obyvatele těch domů, takže když je nějaký problém, tak víme s kým se spojit, s kým co řešit. Znají rodinné vazby těchto nájemníků, což je velice důležité, protože když je nějaký problém, něco se děje, dá se to řešit, víme kam máme jít a ti lidé s námi mluví“ vysvětluje ředitelka Správy nemovitostí městské části Brno-střed Marie Hanáková. „Naším cílem je co nejvíce sem docházet, co nejvíce provádět kontroly, být blízko těm nájemníkům, aby věděli, že ta kontrola tady je a druhá věc – snažíme se iniciovat opětovné zřízení funkce domovníků, kteří by tím, že žijí v tom domě mohli reagovat na vznikající problémy typu třeba hromadění odpadků a podobně“ dodává Hanáková.

Za domy budou odpovídat správci

Obyvatelé holobytů na Bratislavské ulici nápad umístit do domu správce schvalují. „Ať tady je, a ne jeden, ale aspoň třicet! Tady to uklidíte a za půl hodiny je tady bordel znovu“, zlobí se jeden z obyvatel.

Zřízení příspěvkové organizace, která má spravovat problémové domy podporuje i Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách, která funguje pod Úřadem vlády ČR. Ta pro městskou část připravuje konkrétní projekty a vyhledává dotační programy, ze kterých by mohlo město čerpat peníze. „Projekt kombinuje věci, které doposud šly od sebe, a to je správa bytů v těch problémových domech a zároveň práce s těmi problémovými nájemníky, za druhé kombinuje práci s dluhy, tedy nedostatkem peněz na jedné straně s programem zaměstnanosti“ vysvětluje David Oplatek z agentury.

Nakolik nová pravidla radnice Brno střed zůstanou opět jen slibem lepších zítřků nebo skutečně od skládek pomůžou si zatím netroufá nikdo tipovat. V každém případě se hodlá radnice společně s energetiky, hygienou a policií s nejproblémovějšími rodinami nekompromisně vypořádat už v květnu.