Řeka Dyje v parku lednického zámku se dočkala jarního úklidu

Lednice - Soustava kanálů řeky Dyje, která protéká parkem lednického zámku, se dočkala jarního úklidu. Pracovníci plavební společnosti dnes začali odklízet naplaveniny, aby se mohli návštěvníci podívat po vodě až k Janovu hradu. Od spadlých nebo naplavených stromů a odpadků musí čistit řeku protékající lednickým parkem doslova vlastníma rukama. Jediným pomocníkem je pracovní loď Bobr, vyrobená speciálně pro čištění řeky Dyje.

„Protože pracujeme v přírodním parku Niva Dyje, musíme být opatrní. Co nepřekáží plavební trase, necháváme ve vodě nebo na březích, tak abychom neponičili  biotop lužního lesa a starých ramen řeky,“ vysvětlil Jaroslav Martinek z 1. plavební společnosti.

Kromě toho musí být pracovníci plavební společnosti opatrní také na bobry, kteří v této krajině žijí. Právě bobři mají velký podíl na ucpávání kanálů, kterými lodě s výletníky už deset let proplouvají od zámku až k Janovu hradu. „Pokud rozřežeme strom na části, tak ho nedáváme daleko od břehu, necháme ho na kraji vody, aby ten bobr na něm mohl dál pracovat a nevěnoval se jiným zdravým stromům,“ řekl České televizi kapitán lodní dopravy Petr Šrámek.

Nejčastěji se při úklidu do cesty staví stromy popadané stářím. O velký úklid se proto řeka hlásí každý rok. „Řeku uklízíme už od té doby, co plavby v Lednicko-valtickém areálu poskytujeme, tedy 11. rokem. Od té doby se tady také lépe daří rybám a řeka není zaplavena odpadky nebo jinými naplaveninami,“ uvedl Jaroslav Martinek.

O plavby parkem lednického zámku je čím dál větší zájem. Od minulého roku totiž mohou zájemci doplout nejen k Janovu hradu, ale z lodě se mohou potešit už i pohledem na jedinečný minaret. Plavbě dosud bránil larzenový jez, který tady vybudovali v 70. letech. Jez měl udržet rozdíl hladin mezi říčními rameny řeky Dyje. Dlouho byl prakticky k ničemu a vodohospodáři se proto loni na podzim rozhodli část zbytečné překážky odstranit. Letos mohli minaret první návštěvníci z lodní paluby spatřit minulý víkend. K Janovu hradu se ale podívají nejdříve za týden. To už by měla být řeka od největších naplavenin vyčištěna.