Inlinová sezóna začíná, na stezkách v okolí Brna začíná být plno

Brno - Teplejší slunné dny začaly plnit brněnské stezky desítkami cyklistů. O víkendech, ale i v běžný den po pracovní době, stezky praskají ve švech. A to je sezóna teprve na začátku. Cyklostezky neslouží pouze cyklistům, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale k rekreaci je využívají běžci, maminky s kočáry a především lidé na kolečkových bruslích. Pro tzv. in-line bruslení je však nezbytná dokonale hladká plocha, kterých je po Brně nedostatek. Nejznámější a nejdelší vede od Ronda k nákupnímu centru Olympia.

„V Brně se dá bruslit v podstatě pouze na dvou místech. Když nastoupíte na cyklostezku u haly Rondo a pokračujete směrem do Modřic, je zde sedm a půl kilometrů cyklostezky. Druhý úsek, který má skoro čtyři kilometry, je v Maloměřicích, který propojuje Maloměřice s Bílovicemi nad Svitavou,“ shrnuje současné možnosti brněnský radní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který je i zapáleným jezdcem.

Jen těchto jedenáct kilometrů ani zdaleka nestačí obrovskému náporu rekreantů a už v počátcích sezóny je na trasách plno. Brno proto plánuje rozšíření dalších cyklostezek, které budou sloužit i jako in-line dráhy. „Jsou vypracovány studie, které mají tuto situaci řešit,“ objasnil Suchý. Nejspíš tak v Kohoutovicích vznikne in-linový okruh při základní škole Pavlovská, podobná situace je na Riviéře, kde je navrhován další okruh. „Je jedno místo, o kterém se málo ví. Naproti Velodromu je stezka, která pakliže se trochu uklidí, bude pro bruslení použitelná,“dodal Suchý.

In-line bruslení v Brně má velkou oporu v neziskové organizaci Black Ice, která pořádá pravidelné akce. Na letoší rok je už připraven nabitý program, který se snaží dostat bruslaře i na místa, kde je za normálních okolností hustý provoz. „Pravidelné jízdy městem začínají koncem dubna a pokračují do září,“ zve všechny příznivce tohoto sportu Michal Hrazdíra, který akce organizuje. Bližší informace o plánovaných akcích, škole bruslení a mnohem více, je také možné nalézt na facebookových stránkách.