Policie ukončila výslechy v kauze úplatné lékařky. Do tří týdnů zazní obžaloba

Brno - Případ úplatné lékařky z brněnské Nemocnice u sv. Anny, která se na skytou kameru České televize přiznala k inkasování provize za předepsané recepty, pomalu míří k soudu. Kriminalisté dnes završili výslechy přibližně padesáti svědků: bývalých pracovníků farmaceutických firem, lékárníků i pacientů. Výsledkem je obvinění dermatoložky z přijímání úplatku a dnes už bývalého zástupce společnosti Novartis z podplácení.

Reportáž České televize z loňského léta, ve které dermatoložka otevřeně mluví o přijímání 250 korun za předepsání léku Lamisil, policii neunikla. Zahájila vyšetřování a po půl roce padla dvě obvinění. Dnes kriminalisté a státní zástupce vyslechli poslední svědkyni.

„Bylo zahájení trestní stíhání určitých osob, bývalé lékařky z Nemocnice u sv. Anny a reprezentanta farmaceutické společnosti Novartis,“ informoval ČT státní zástupce Jan Petrásek.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

„Zjednodušeně řečeno to bylo tak, že lékařka přijímala peníze od zástupce farmaceutické společnosti za to, že bude při předepisování léků bude preferovat jeden lék namísto druhého,“ popsal Petrásek praxi brněnské lékařky.

Podle vyšetřovatelů si dermatoložka každý měsíc přišla přibližně na deset tisíc korun. Peníze čerpala přinejmenším pět měsíců. Protože jednala v rozporu s pravidly nemocnice, léky vyzvedávala sama v lékarně a pacientům je dávala přímo v ordinaci. „Lékařka toto jednání popírá, jednatel farmaceutické společnosti se doznal. Samozřejmě hlavním podkladem je stále reportáž České televize,“ doplnil státní zástupce. Advokát lékařky Jiří Rafaj potvrdil, že její klientka se cítí být nevinná.

Případem úplatné lékařky se od zveřejnění kauzy zabývá například Česká lékařská komora nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv. Oba orgány zatím své šetření neuzavřely. Na problém zareagovali i v Nemocnici u sv. Anny. „Pokud se jedná o léčebné prostředky, k jednání s reprezentanty farmaceutických firem je oprávněn pouze náměstek pro léčebně-preventivní péči s vedoucím nemocniční lékarny a lékovou komisí,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

O tom, který lék mohou lékaři předepisovat, tak v nemocnici rozhoduje jen pět lidí a výhradně oni jednají se zástupci farmaceutických firem. Státní zástupce plánuje do tří týdnů úplatnou lékařku obžalovat. Hrozí jí až dva roky za mřížemi.