Klaus se v Brně setkal s ombudsmanem, studenty a čtenáři svých knih

Brno - Prezident Václav Klaus dnes navštívil Brno. Sešel se s vedením města i Jihomoravského kraje, ale také s ombudsmanem Otakarem Motejlem a studenty Gymnázia v Křenové ulici. Hlavním cílem cesty je setkání s autory a příznivci časopisu Kontexty. Hlava státu patří k jeho přispěvatelům. Vystoupil v rádiu Petrov a podepsal stovky výtisků své knihy projevů, článků a esejů Rok sedmý.

Prezident Václav Klaus se při své dnešní návštěvě Brna setkal s ombudsmanem Otakarem Motejlem, který mu předal výroční zprávu o činnosti svého úřadu za loňský rok. Hlava státu se při následném jednání zajímala především o problematiku exekucí a důchodů. Posláním veřejného ochránce práv je chránit občany před byrokratickým přístupem státu a diskriminací. Ročně u něj hledá pomoc přes 7000 lidí. U 500 až 600 se skutečně zjistí pochybení a ombudsman se pak snaží na příslušných úřadech zjednat nápravu. V poslední době přibývá stížností souvisejících se sociální oblasti. Týkají se zejména dávek, nemocenských či důchodů.

Právě na penze a také problematiku exekucí se Klaus nejvíce dotazoval. Zdůraznil, že v době hospodářské krize zaznamenává jeho kancelář více podnětů občanů ze sociální oblasti. Podle prezidenta je posláním špičkových politiků být i „malými ombudsmany“ a řešit náročnou agendu spojenou s podněty a problémy občanů. Klaus nebyl při vzniku kanceláře ombudsmana před deseti lety zcela přesvědčen o jeho užitečnosti. Dnes z jeho slov vyplynulo, že jej považuje za prospěšný.

Prezident Václav Klaus o práci ombudsmana (zdroj: ČT24)

Motejl se každý rok setkává s hlavou státu a informuje ji o své činnosti. Veřejný ochránce práv řekl, že cítí u prezidenta snahu o pochopení toho, že se kancelář ombudsmana snaží dělat kroky pro zlepšování právní kultury v republice.

Od ombudsmana zamířil prezident na setkání s krajským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), poobědval s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a zamířil za studenty gymnázia v Křenové ulici, kam byl pozván už v roce 2007. Tehdy se ale do školy nedostal. Tentokrát se prezident k velkému překvapení celé školy ozval sám. Václav Klaus sršel humorem a dokonce si zadebatoval se studenty.

Po návštěvě gymnázia v Křenové ulici, a vystoupení v rádiu Petrov, se vydal do knihkupectví Dobrovský, kde nebylo k hnutí. Stovky lidí si přišly pro autogram do nového zeleného dílu knihy projevů, článků a esejí Rok sedmý, v němž Václav Klaus shrnul nejdůležitější události za rok 2009. Knihu vydává každý rok od nástupu do prezidentské funkce. Sedmý díl je podle prezidenta více o ději a je čtivější.

„Zkusil jsem tu strukturu pozměnit, víc to udělat tématické, ať se to dá číst po kusech, snad je lepší,“ vysvětloval Klaus. Nejnovější prezidentova kronika se v devíti kapitolách věnuje Lisabonské smlouvě, světové ekonomické krizi, vznikajícím zákonům, návštěvě Barana Obamy, osobnostem jako je Milan Kundera, čtenář se dozví mnohé i ze zahraničních cest.