Uherskohradištští stále čekají na bezúplatný převod věznice

Uherské Hradiště - Kauza věznice, v níž v padesátých letech umírali političtí vězni a o jejíž budovu chce získat Uherské Hradiště do svého vlastnictví, stále není u konce. Ve hře totiž stále zůstává poslanecký návrh zákona o bezúplatném převodu, který by radnici ušetřil 16 milionů korun požadovaných ministerstvem spravedlnosti, stávajícím majitelem objektu. Budova bývalé věznice tak stále chátrá.

V padesátých letech minulého století byla věznice v Uherském Hradišti obávaným místem, kde státní bezpečnost velmi krutě týrala a také popravovala odpůrce komunistického režimu. Radnice Uherského Hradiště by si velmi přála, aby památka těch obětí byla uctěna pokud možno v opraveném komplexu. Dnes budova chátrá. Cena za rekonstrukci byla předběžně odhadnuta na 500 milionů korun.

Varianta šestnácti milionů, kterou podporuje ministerstvo spravedlnosti a část zastupitelů, počítá s tím, že radnice vše zaplatí a objekt přejde na město okamžitě. Prvních osm milionů by přitom zaplatila ihned při podpisu smlouvy a zbylých osm milionů ve splátkách. Většinu zastupitelů přitom nezvyklala ani možnost, s níž přišel starosta Uherské Hradiště Libor Karásek () . Podle ní by prvních osm milionů za město zaplatila nadace, která působí v Uherském Hradišti, a která je spojena s holdingem Synot.

redaktor ČT Josef Kvasnička o osudu bývalé komunistické věznice v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

Argumentem většiny uherskohradišťských zastupitelů na dnešním jednání bylo, že o bezúplartném převodu věznice se má jednat ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně, které bude za dva dny. A tak už může město právě dva dny počkat.