Policie znovu na kontrolách přejezdů. Tentokrát si posvítila i na chodce

Blanensko - Ještě víc nehod na železnici než loni, ještě víc mrtvých. To říkají statistiky, které včera zveřejnila Drážní inspekce. Jen na jižní Moravě už od začátku roku na přejezdech zahynuli tři lidé. Blanenská policie proto dnes znovu vyslala hlídky na nejrizikovější přejezdy - především na ty, kde se už nějaké nehody staly. Poznatky mužů a žen zákona jsou obdobné jako v minulosti - netrpěliví řidiči vjíždějí na přejezd i v době, kdy klesají závory a riskují často i chodci.

Na jižní Moravě se letos stalo zatím osm nehod, které si vyžádaly tři oběti. Nejvážnější z nich se stala hned v lednu v Troubsku, kde vlak usmrtil dva mladé muže. Naopak poslední nehoda se stala minulý týden v Nesovicích, kde vlaku zřejmě nedal přednost řidič naštěstí v podstatě prázdného autobusu.

Policie hodlá problém řešit právě tím, že mnohem častěji než dříve bude na přejezdech hlídkovat a netrpělivé chování řidičů a chodců nebude tolerovat. Motoristům horzí pokuta až ve výši 2500 korun a mohou přijít o šest bodů. Chodce pak uniformy mohou pokutovat až do výše dvou tisíc korun.